Haarec: Izrael spustil operace v částech Chán Júnis, kde se dosud nebojovalo

Izrael zahájil bojové operace na jihu a západě města Chán Júnis v jižní části Pásma Gazy. Informoval o tom dnes ráno izraelský deník Haarec. Jsou to podle něj oblasti, v nichž se doposud neodehrávaly téměř žádné boje v konfliktu mezi Izraelem a palestinským radikálním hnutím Hamás.

Podle izraelského listu přicházely z druhého největšího města v Pásmu Gazy zprávy o intenzivních úderech ze vzduchu i ze země v noci z neděle na dnešek poté, co se izraelské síly přemístily na jižní a západní okraj Chán Júnisu.

Izraelský ministr obrany Joav Galant už v neděli večer řekl rodinám izraelských rukojmích držených v Pásmu Gazy, že bezpečnostní síly provádějí v oblasti Chán Júnisu intenzivní operaci, která bude rozšířena.

Galant řekl, že kouř z ostřelování z tanků, děl i letadel „bude i dál zakrývat nebe nad Pásmem Gazy“, dokud Izrael nedosáhne svých cílů. Mezi nimiž jsou zejména zničení Hamásu a návrat rukojmích domů.

Rozšíření aktivity izraelské armády v Chán Júnisu následuje po týdnech izraelských operací, které Haarec označuje za „pomalé a poměrně opatrné“. Izraelská armáda zároveň postupně snižuje svou přítomnost na severu pásma a pouští domů mnoho rezervistů.

Válka začala 7. října překvapivým útokem Hamásu, který USA i EU pokládají za teroristickou organizaci. Palestinští ozbrojenci při tomto útoku zabili v Izraeli zhruba 1200 lidí, většinou civilistů, a vzali asi 250 rukojmích.

Izrael v reakci začal na Gazu shazovat tisíce bomb a po třech týdnech spustil i pozemní invazí do severní části oblasti. Úřady v Pásmu Gazy, ovládané Hamásem, hovoří o více než 25.000 mrtvých v důsledku izraelské ofenzivy. Údaje nelze nezávisle ověřit.

ČTK

  Zelenskyj: Byl to rok bolesti, smutku a jednoty, letošek bude rokem vítězství

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com