V USA končí za dva měsíce už třetí velká banka, úřady zavřely First Republic

Ve Spojených státech končí za méně než dva měsíce už třetí velká banka. Úřady zavřely finanční ústav First Republic Bank z Kalifornie, jeho novým vlastníkem bude největší americká banka JPMorgan Chase & Co. V tiskové zprávě to uvedla Federální společnost pro pojištění vkladů.

Bance First Republic se nepodařilo napravit škody způsobené chybnými investicemi a odlivem vkladatelů. Její pád přichází po bankrotech finančních ústavů Silicon Valley Bank (SVB) a Signature Bank.

JPMorgan v prohlášení uvedla, že převezme úvěry v hodnotě 173 miliard dolarů (3,7 bilionu Kč), cenné papíry zhruba za 30 miliard dolarů a vklady za 92 miliard dolarů. Nepřebírá korporátní dluh ani prioritní akcie banky. JP Morgan se zaručí za všechny klientské vklady, tedy za pojištěné i za ty nepojištěné. Fond pojištění vkladů, do něhož přispívají banky, klientům pojištěných bank garantuje vklady až do výše 250.000 dolarů (asi 5,4 milionu Kč) na jeden účet u dané banky.

„Vláda nás a ostatní vyzvala, abychom se zapojili, a my jsme tak učinili,“ řekl šéf JP Morgan Jamie Dimon ke zprávě, že jeho banka nyní kalifornský finanční ústav převezme. „Naše finanční síla, schopnosti a obchodní model nám umožnily vypracovat nabídku na provedení transakce tak, abychom minimalizovali náklady Fondu pojištění vkladů,“ dodal. Vedle JP Morgan se o převzetí First Republic ucházely například skupiny PNC Financial Services a Citizens Financial.

FDIC odhaduje, že náklady pro Fond pojištění vkladů budou činit přibližně 13 miliard dolarů. Konečné náklady budou stanoveny, až FDIC ukončí nucenou správu. Banka First Republic měla k 13. dubnu celková aktiva v objemu 229,1 miliardy dolarů a vklady za 103,9 miliardy dolarů.

Společnost JPMorgan očekává, že po transakci dosáhne jednorázového zisku po zdanění přibližně 2,6 miliardy dolarů. Ten však neodráží odhadované náklady na restrukturalizaci v objemu zhruba dvou miliard dolarů po zdanění, které bude muset patrně vynaložit v následujících 18 měsících.

  USA žalují firmu Apple, u chytrých telefonů podle nich udržuje monopol

JPMorgan od roku 2021 převzala už více než 30 společností. Souhrnná hodnota transakcí přesahuje pět miliard dolarů, uvedla agentura Reuters. Celkem 84 poboček zkrachovalé banky First Republic v osmi státech se ode dneška klientům otevírá už s názvem JPMorgan.

Akcie First Republic před zahájením dnešního obchodování ve Spojených státech vykazovaly v elektronických systémech pokles přibližně o 44 procent na 1,97 USD. Od začátku roku ztratily asi 97 procent hodnoty. Akcie JPMorgan Chase & Co si před začátkem obchodování naopak zhruba tři procenta připisovaly.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com