Akcie návrháře čipů Arm otevřely růstem o deset procent

Akcie britského návrháře čipů Arm otevřely první den obchodování růstem o deset procent proti ceně stanovené pro primární veřejnou nabídku (IPO). Později se růst zvýšil až na více než 20 procent. Obchodování na trhu Nasdaq v New Yorku zahájily na 56,1 dolaru za akcii, cena stanovená pro začátek obchodování činila 51 dolarů. Podnik tak dosáhl při svém debutu ocenění skoro 60 miliard dolarů (téměř 1,4 bilionu Kč), což podle agentury Reuters dává naději dalším firmám, které plánují vstoupit na burzu.

Primární nabídka akcií firmy Arm, jejíž technologie jsou prakticky ve všech chytrých telefonech, je největší v letošním roce a přichází téměř sedm let poté, co firmu její současný majitel Softbank Group získal za 32 miliard dolarů. Už cena pro primární nabídku byla na horní hranici zvažovaného rozpětí 47 až 51 dolarů. Arm a japonská technologická skupina Softbank zvažovaly podle médií také cenu 52 dolarů, ale rozhodly se ji odmítnout.

Softbank si po primární veřejné nabídce akcií ponechá ve společnosti Arm zhruba 90procentní podíl. Z prodeje akcií získá výnos, který odpovídá přibližně pěti miliardám dolarů.

„Poptávka po akciích Arm na primárním trhu dvanáctkrát převyšovala nabídku. IPO tak bylo předurčeno k tomu, aby dopadlo dobře, a to navzdory velmi luxusní valuaci,“ sdělil ČTK analytik XTB Štěpán Hájek. Vysoké ocenění je podle něj důsledkem několika faktorů.

„Prvním je fakt, že trh s IPO stál téměř dva roky na místě a chuť investovat do nových firem na trhu je. Dalším důvodem je pouze devítiprocentní podíl, který Softbank pustila na trh, což je výrazně méně, než je ve Spojených státech standard. Dalším jsou nedávné komentáře generálního ředitele společnosti, který slíbil díky vylepšení provozních procesů ještě vyšší marže a nezapomněl připomenout obrovskou příležitost společnosti na trhu s umělou inteligencí (AI),“ dodal analytik.

  Čínský export a import se v červnu překvapivě zvýšily

Vstup společnosti Arm na burzu by mohl přivést zpět k životu aktuálně skomírající trh s primárními emisemi akcií. Několik významných start-upů za poslední rok odložilo plány na prodej akcií na burze kvůli přílišnému kolísání cen.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com