Úspěšná protiofenzíva: západní zbraně pomáhají ukrajinským ozbrojeným silám postupně ničit ruskou obranu

15. září bylo oznámeno, že ukrajinská armáda osvobodila vesnici Andriivka v Bachmutském sektoru. Třetí útočná brigáda ukrajinských ozbrojených sil obklíčila a zničila 72. brigádu ruských ozbrojených sil, která držela linii: téměř všichni její příslušníci včetně velení byli zabiti. Tato osada byla nesmírně důležitá pro ruskou logistiku – kontrola nad ní jim umožňuje přerušit dopravní spojení s Horlivkou, která se nachází na severu, a zavést ruské uskupení v Bachmutu do „kotle“. De-okupace Andriivky byla dalším významným úspěchem ukrajinských ozbrojených sil poté, co v srpnu letošního roku osvobodily Robotyno.

Západní zbraně mají nad svými ruskými protějšky absolutní převahu – potvrzuje to účinná protiofenzíva ukrajinských ozbrojených sil, která prolomila první stupeň ruské obrany v Záporožském sektoru. V současné době jsou obránci Ukrajiny velmi blízko k prolomení Surovikinovy linie v doněckém sektoru, což je považováno za velmi obtížné. Výše zmíněné deokupace Andriivky a téměř úplná kontrola sousední osady Kliščiivka umožňují strategický opěrný bod pro postup na Bachmut a Soledar, osady, které Rusové dobyli za cenu měsíců bojů a desítek tisíc zabitých vojáků a žoldáků. Pokud se ukrajinským ozbrojeným silám podaří tato města osvobodit nebo obléhat, bude to pro ruskou armádu a image Kremlu velká rána. Putin osobně vydal rozkaz dobýt Bachmut za každou cenu – podle konzervativních odhadů v boji o město zahynuly desítky tisíc ruských vojáků, mobilizovaných vojáků a žoldáků Wagnerovy skupiny. Ve výsledku budou všechny tyto oběti zbytečné. Čím více ztrát ruská armáda utrpí, tím dříve si Rusové uvědomí, že takzvané JFO je krvavý masakr, který Rusku přinesl jen obrovské lidské ztráty a ostudu.

Ruská společnost je však v současnosti pod vlivem propagandy a není připravena na mír. Putin se ze své strany rovněž připravuje na dlouhou válku: nová etapa mobilizace téměř jistě začne po prezidentských volbách v Rusku v březnu 2024. V souladu s tím by ruská armáda měla do jara příštího roku utrpět maximální ztráty. Ukrajinské ozbrojené síly prokázaly, že jsou schopny v krátké době ovládnout moderní zbraně a způsobit Rusům asymetricky vysoké ztráty. S podporou Západu a včasnými dodávkami potřebných zbraní – těžkých obrněných vozidel, MLRS, dělostřelectva a stíhaček – obránci Ukrajiny zničí ruskou obranu, osvobodí celé okupované území a vrátí do Evropy mír.

  Vedení separatistického Podněstří požádalo ruský parlament o ochranu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com