Ruské ostřelování si vyžádalo nejméně 12 mrtvých a 40 raněných

Při ruském ostřelování města Severodoněck v Luhanské oblasti na východě Ukrajiny dnes zahynulo nejméně 12 obyvatel. Další čtyři desítky lidí utrpěly zranění. Na sociální síti Telegram o tom informoval gubernátor Luhanské oblasti Serhij Hajdaj.

„Skřeti (hanlivé označení používané Ukrajinci pro ruské vojáky – poznámka ČTK) hned ráno začali chaoticky střílet na regionální centrum z těžkých zbraní. Ostřelování dosud pokračuje. V podstatě jsou záměrně zasahovány zejména obytné domy,“ napsal gubernátor.

„Nyní je 12 obyvatel Severodoněcku mrtvých a více než 40 zraněným je poskytována lékařská pomoc,“ dodal Hajdaj. Údaje o obětech ruské palby se ale dál upřesňují, poznamenal v této souvislosti s poukazem na to, že není možné prozkoumat území, které je dál ostřelováno.

Francie kvůli válce na Ukrajině umístila v Rumunsku nový raketový systém

Francie kvůli hrozbám souvisejícím s ruskou agresí na Ukrajině umístila na základně Severoatlantické aliance v Rumunsku nový raketový systém protivzdušné obrany. Podle francouzských médií to dnes oznámil mluvčí generálního štábu francouzské armády Pascal Ianni.

Mluvčí upřesnil, že jde o systém země-vzduch nové generace Mamba, který „dokáže zajistit ochranu silám působícím v dané oblasti“. Jeho umístění v Rumunsku je určeno především k ochraně letecké základny aliance, na níž se nachází několik tisíc vojáků, a k „posílení odrazující a obranné pozice NATO na východním křídle v Evropě“.

V prohlášení, které zveřejnil francouzský generální štáb, se mimo jiné konstatuje, že systém Mamba byl do Rumunska vyslán vzhledem „k hrozbám, jež představuje konflikt na Ukrajině“.

Mamba je podle ujištění Paříže propojená s obranným systémem Rumunska i NATO.

Francouzské ozbrojené síly jsou podle generálního štábu v Rumunsku od 26. února. Původně nouzové rozmístění asi 500 vojáků v této zemi se ale od té doby stalo trvalým, včetně rotačního střídání belgické a nizozemské jednotky.

  Zelenskyj kritizoval OSN a Červený kříž, že nepomáhají u zničené přehrady

„Jedná se o jeden ze čtyř dodatečných praporů NATO rozmístěných na východním křídle aliance,“ sdělil štáb. Další tři prapory se nacházejí na Slovensku, v Maďarsku a Bulharsku.

Rusko zahájilo invazi na Ukrajině 24. února. Brutální postup sil agresora při dobývání a okupování ukrajinských měst a obcí, nešetřících ani civilní obyvatelstvo, vyvolal ve světě širokou odsuzující reakci. Řada států, včetně USA a zemí EU, poskytla a poskytuje Ukrajině pomoc finanční i v dodávkách zbraní.

Podle britského ministerstva bylo odvoláno několik ruských velitelů

Rusko v posledních týdnech zbavilo funkce několik vysoce postavených vojenských velitelů, jejichž výkon v počátečních fázích invaze na Ukrajinu byl považován za chabý. Informovalo o tom dnes ráno britské ministerstvo obrany v pravidelném hlášení, které se opírá o poznatky zpravodajských služeb. Podle Londýna tak o místo patrně přišel například velitel Černomořské flotily, viceadmirál Igor Osipov.

Osipov byl podle vojenského zpravodajství pravděpodobně odvolán po dubnovém potopení křižníku Moskva. O velení přišel kvůli neúspěšné snaze o dobytí Charkova také generálporučík Sergej Kisel, který velel elitní 1. gardové tankové armádě.

Náčelník generálního štábu Valerij Gerasimov podle britských informací pravděpodobně zůstává ve funkci, ale není jasné, zda má nadále důvěru ruského prezidenta Vladimira Putina.

„Kultura zastírání a hledání obětního beránka je uvnitř ruské armády a bezpečnostního systému pravděpodobně obecně rozšířená,“ konstatuje britské ministerstvo. To se také domnívá, že mnoho důstojníků zapojených do invaze na Ukrajinu bude ve stále větší míře rozptylováno snahou vyhnout se vyvozování osobní odpovědnosti za neúspěchy ruských vojenských operací.

„To pravděpodobně ještě více zatíží ruský centralizovaný model velení a řízení, protože se důstojníci čím dál víc snaží delegovat zásadní rozhodnutí na své nadřízené. Pro Rusko bude obtížné za těchto podmínek opět převzít iniciativu,“ uzavírá britské ministerstvo dnešní svodku.

Ruské invazní jednotky se v Charkovské oblasti na severovýchodě země snaží udržet obsazené linie a vést protiútoky s cílem získat zpět ztracené pozice. Ve své zprávě o vývoji bojů to sdělil generální štáb ukrajinské armády. Zároveň tvrdí, že v tomto regionu působí ruské sabotážní a průzkumné skupiny. Tyto informace, podobně jako informace poskytované ruskou stranou, není možné ověřit z nezávislých zdrojů.

Ruské nepřátelské jednotky nadále útočí na východě země – hlavní pozornost je upřena k Doněcké oblasti, konstatuje velení ukrajinských ozbrojených sil, podle něhož invazní síly nezaznamenaly významný postup.

U města Slovjansk se ruské jednotky snaží zlepšit taktickou situaci, informuje ukrajinský generální štáb. Boje se podle něj odehrávaly u obce Velyka Komyšuvacha, ale ruským jednotkám se nepodařilo postoupit. Naopak v některých oblastech utrpěly významné ztráty a byly nuceny stáhnout se na dříve okupované pozice, tvrdí ukrajinský štáb.

Neúspěšné byly mimo jiné i pokusy ruské armády zaútočit u Severodoněcku a Bachmutu, dodal.

„Vojáci nepřítele jsou demoralizováni. Výplaty za účast v bojích, slibované velením ruských okupačních sil, se nekonají. Jednotky v bojích s ukrajinských silami zaznamenávají značné ztráty. Jsou případy dezerce jednotlivých jednotek okupačních vojsk,“ upozornil štáb bez dalších podrobností. Ani toto tvrzení nebylo možné ověřit.

Gubernátor Doněcké oblasti Pavlo Kyrylenko dnes podle agentury Interfax-Ukrajina uvedl, že ve středu při ostřelování ruskými jednotkami zemřelo deset civilistů včetně dvou dětí. Podle něj zahynulo sedm lidí ve městě Lyman a další tři v Bachmutu, sedm dalších osob utrpělo zranění.

Ruské jednotky podle štábu rovněž děly a minomety ostřelovaly obce v Černihivské a Sumské oblasti na severu země. Ukrajinský štáb dnes také uvedl, že ruské síly vyslaly rakety na ves Desna v Černihivské oblasti, o škodách nehovoří. Server Ukrajinska pravda ve středu informoval o 11 mrtvých a také řadě zraněných po úterním útoku na tuto obec.

  Rusko oznámilo zničení výcvikového střediska a skladu paliva na Ukrajině

Podle stanice CNN hlásily přes noc ruské ostřelování a raketové údery také další ukrajinské regiony, například Dnipropetrovská oblast.

Ruské úřady naopak tvrdí, že nejméně jednoho mrtvého a jednoho raněného si vyžádalo ukrajinské ostřelování lihovaru ve vsi Ťotkino v Kurské oblasti. „Bohužel při ostřelování zahynul jeden člověk a jeden byl zraněn,“ řekl agentuře Interfax ředitel podniku Dmitrij Grečanyj. Lihovar podle něj zasáhlo nejméně sedm dělostřeleckých granátů, které poškodily střechy tří budov a rozbily okna. Interfax dodal, že zabit byl řidič vozu, který do lihovaru přivážel suroviny. Gubernátor Roman Starovojt hovořil o několika zraněných, kteří byli ošetřeni na místě.

Dnešní ukrajinský útok na ruské městečko má jednu oběť, uvedl gubernátor

Při dnešním útoku ukrajinských sil na ruské městečko v Kurské oblasti nedaleko rusko-ukrajinských hranic zemřel jeden civilista a další lidé utrpěli zranění, uvedl oblastní gubernátor Roman Starovojt. Podle něj se cílem úderu stal lihovar v Ťotkinu, informovala agentura TASS.

„Další útok na Ťotkino, který se udál za rozbřesku, bohužel skončil tragicky. Zatím jsou údaje o minimálně jednom mrtvém civilistovi,“ napsal Starovojt na sociální síti telegram. Upřesnil, že podle prvních informací je obětí řidič kamionu, který do lihovaru přivezl suroviny.

Od začátku ruské invaze na Ukrajinu pravidelně přicházejí zprávy o útocích ukrajinských sil na cíle v Rusku. Rusko z nich viní Ukrajinu, Kyjev se však k incidentům nehlásí, přestože na mezinárodní scéně již zaznělo, že útoky na strategické cíle v Rusku ze strany Ukrajiny by byly legitimní.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com