Zvěrstva v Bucha: NYT zveřejnily nové důkazy o vraždění civilistů Ruskem

The New York Times zveřejnily nové důkazy o zvěrstvech ruské armády během okupace Buchy v oblasti Kyjeva. Publikace analyzovala video kolegů z The Times, které ukazuje, jak útočníci popravili nejméně osm Ukrajinců.

První CCTV video ze 4. března ukazuje, jak ruská armáda vede devět shrbených ukrajinských zajatců (mezi nimi muž v jasně modrém svetru). Noviny poznamenávají, že toto video je nejjasnějším důkazem toho, že tito lidé byli v minutách před trestem smrti ve vazbě ruských vojáků.

Ruští vojáci poté odvedli muže za nedalekou kancelářskou budovu, kterou okupanti obsadili a proměnili v provizorní základnu, řeklo listu The Times osm svědků. Byly slyšet výstřely a vězni se již nevrátili.

Video z dronu pořízené o den později, 5. března, bylo prvním vizuálním důkazem, který potvrdil svědectví očitých svědků, uvedl list. Zobrazuje mrtvoly ležící na zemi poblíž kancelářské budovy v Yablonské ulici 144 a vedle nich hlídají dva ruští vojáci. Mezi těly byla vidět jasně modrá bunda.

Fotografie místa pořízená po osvobození Buchy ukazuje 8 těl. Vyšetřování deníku The Times zjistilo, že přežil pouze 43letý stavitel Ivan Skiba – dostal ránu do boku a celou dobu předstíral, že je mrtvý, a když útočníci odešli, utekl.

Publikace zjistila, že popravení Ukrajinci byli manželé a otcové, dělníci v obchodech s potravinami a továrnách, kteří před válkou žili obyčejným civilním životem. Po zahájení ruské invaze se pár dní před zabitím připojili k obranným silám. Téměř všichni bydleli v docházkové vzdálenosti od dvora, na kterém byla následně nalezena jejich těla.

  Dohoda o dluhovém stropu zabránila kolapsu, míní Biden

Ruští útočníci vstoupili do Buchy v únoru, poté se přeskupili a vrátili se tam 3. března. Poté měl Ivan Skiba a 5 dalších vojenských dobrovolníků službu na improvizovaném kontrolním stanovišti. Poté, co dostali rádiové varování, že se Rusové vrátili do Buchy a vydali se jejich směrem, muži uprchli do domu poblíž kontrolního stanoviště spolu s majitelem domu, 53letým Valerijem Kotenokem. Následně se k nim přidali další dva bojovníci: Andrey Dvornikov a Denis Rudenko, muž v modré mikině na videu.

Schovávali se, psali zprávy a volali příbuzným. Ráno 4. března ruští vojáci provádějící pátrání muže našli a se zbraní v ruce všechny vyhnali z domu. Okupanti hledali u mužů tetování, která by mohla naznačovat vojenskou příslušnost, a některé z nich donutili sundat si zimní kabáty a boty. Poté byli převezeni na základnu v Yablonské ulici 144.

Očití svědci novinářům řekli, že viděli tyto muže klečet před budovou s košilemi přetaženými přes hlavu. Podle Skiby byli vyslýcháni a biti. Jeden ze strážců kontrolního stanoviště se Rusům přiznal, že jsou stíhači. Tento muž byl propuštěn a rozhodli se zbavit zbytku.

Ke 4. květnu už strážci zákona našli a identifikovali v oblasti Kyjeva 1235 mrtvých, uvedl šéf regionální policie. Dosud nebylo identifikováno 282 úmrtí. Většina lidí zemřela na střelné zbraně.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com