Pražská burza oslabila počtvrté v řadě, dolů ji táhly hlavně akcie ČEZ

Pražská burza oslabila počtvrté v řadě. Index PX dnes klesl o 0,56 procenta na 1325,82 bodu. Dolů ho tlačily hlavně akcie energetické firmy ČEZ. V červeném ale skončil i bankovní sektor. Aktivita na trhu byla nízká, celkový objem obchodů byl podprůměrných 215 milionů korun. Vyplývá to z údajů burzovního webu.

„Pražská burza ve čtvrtek setrvávala pod převahou prodejních objednávek,“ uvedl makléř Wood & Company Vladimír Vávra. Cenné papíry ČEZ klesaly ve všech čtyřech dnech tohoto týdne, od pondělí ztrácí 3,32 procenta. Dnes zlevnily o 1,56 procenta na 947,50 koruny a byly nejobchodovanějším titulem.

Ve finanční sektoru dopadla nejhůře Moneta Money Bank, která oslabila o 0,71 procenta na 83,40 Kč. Erste Bank si pohoršila o 0,48 procenta na 786,10 koruny a Komerční banka o 0,37 procenta na 664,50 koruny.

Ziskový den má za sebou naopak pojišťovna VIG. Její akcie zdražily o 0,16 procenta na 619 korun. Zbrojovka Colt CZ přidala 0,36 procenta na 554 korun, nápojářská společnost Kofola si polepšila o 0,37 procenta na 268 korun a firma Photon Energy, která se zabývá výstavbou a provozováním fotovoltaických elektráren, rostla o 0,77 procenta na 52,10 Kč.

Česká měna dnes stagnovala k euru, na konci dne se stejně jako ve středečním závěru obchodovala na 24,41 Kč/EUR. Vůči dolaru koruna pokračovala v posilování, polepšila si o osm haléřů na 23,18 Kč/USD. Vyplývá to z informací na serveru Patria Online.

Dnešek na středoevropských devizových trzích nenavázal na středeční rozkolísané obchodování, uvedl analytik Komerční banky Jaromír Gec. „Koruna se odpoledne v páru s eurem obchodovala poblíž ranních úrovní kolem 24,40 Kč/EUR. Také polský zlotý a maďarský forint k euru zhruba stagnovaly,“ doplnil.

Vůči dolaru česká měna zpevnila společně s eurem.

Kurz české měny:

Zdroj: Patria Online

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com