EK bude blokovat veškerých 22 miliard eur z kohezních fondů pro Maďarsko

Evropská komise bude blokovat veškerých 22 miliard eur (833 miliard Kč) z kohezních fondů Evropské unie určených pro Maďarsko, dokud maďarská vláda nesplní podmínky související s nezávislostí justice, akademickými svobodami, právy LGBTQ+ komunity a azylovým systémem. Oznámila to podle agentury Reuters komise.

Instituce EU již minulý týden rozhodly o zmrazení 6,3 miliardy eur z těchto fondů pro Maďarsko, dokud vláda premiéra Viktora Orbána nesplní soubor podmínek souvisejících mimo jiné s justicí a bojem proti korupci. Částka 22 miliard eur představuje peníze, které má Maďarsko z kohezních fondů EU dostat v letech 2021 až 2027.

Peníze mají směřovat mimo jiné do modernizace železnic či na pomoc regionům dotčeným uzavíráním uhelných elektráren. Rozhodnutí zadržet vyplacení peněz bylo učiněno proto, že Evropská komise a Budapešť dnes podepsaly dohodu, která stanoví podrobnosti ohledně vynakládání peněz z rozpočtu EU a 11 programů spadajících pod kohezní politiku, píše Reuters.

Podle Evropské komise Maďarsko nedodržuje Listinu základních práv EU a peníze nemohou být vyplaceny, dokud maďarská vláda dodržování této listiny nezajistí. „Budeme s maďarskými úřady dál pracovat na vyřešení této situace,“ uvedl evropská komisařka pro soudržnost a reformy Elisa Ferreiraová.

Listinu základních práv EU podle komise porušuje například maďarský zákon zakazující jakoukoli prezentaci homosexuality a děl s ní spojených na školách pro děti do 18 let. Maďarská vláda tvrdí, že cílem tohoto zákona je ochrana dětí.

ČTK

  EU povolila firmě PPF převzít mediální CME, majitele Novy

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com