Zelenskyj se po cestě zpět ze Spojených států setkal v Polsku s Dudou

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se po cestě ze Spojených států zpět do vlasti setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou. Oznámil to dnes Zelenskyj na sociální síti telegram, kde rovněž zveřejnil video ze schůzky. Podle ukrajinské prezidentské kanceláře se setkali v polském městě Rzeszów. Ukrajinský prezident ve středu navštívil Washington, kde jednal s prezidentem Joem Bidenem a vystoupil v Kongresu.

„Cestou domů jsem se setkal s přítelem Ukrajiny – polským prezidentem Andrzejem Dudou. Shrnuli jsme rok, který přinesl historické výzvy kvůli totální válce,“ napsal Zelenskyj. Poznamenal, že se svým protějškem jednali o strategických plánech do budoucna, bilaterálních vztazích a spolupráci na mezinárodní úrovni v příštím roce. Polsku poděkoval za podporu.

Šéf polské prezidentské kanceláře Pawel Szrot agentuře Reuters řekl, že hlavy státu spolu hovořily téměř dvě hodiny. „Především o návštěvě prezidenta Zelenského ve Spojených státech a o významu této návštěvy pro podporu Ukrajiny, ale také o dvoustranných vztazích mezi Polskem a Ukrajinou,“ uvedl.

Kancelář ukrajinského prezidenta na svém webu napsala, že se státníci setkali v polském městě Rzeszów, jemuž Zelenskyj už dříve udělil čestný titul Město-zachránce za pomoc Ukrajincům. Stejný titul obdržela také Praha a další polské město Przemyśl.

Rzeszów se nachází nedaleko hranic s Ukrajinou a je tranzitním místem pro velkou část pomoci určené napadené zemi. Jeho letiště chrání početný americký vojenský kontingent, poznamenala agentura AFP. Podle médií Zelenskyj právě odtud o den dříve odletěl strojem amerického letectva do Spojených států.

Večer Zelenskyj zveřejnil své tradiční videoposelství, ve kterém si cestu do USA pochvaloval. „Z Washintonu se vracíme s dobrými výsledky. S věcmi, které nám opravdu pomohou,“ uvedl a poděkoval šéfovi Bílého domu a americkému Kongresu za podporu a pomoc v boji proti ruskému agresorovi. Zmínil rovněž své setkání s Dudou. Zda už je Zelenskyj zpět v Kyjevě zatím není jasné.

  Arménie oznámila rozsáhlé ostřelování ze strany Ázerbájdžánu

Ukrajinský prezident se tento týden vydal do USA na svou první zahraniční cestu od chvíle, co Rusko na konci února vojensky napadlo jeho zemi.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com