Ukrajinští obránci dostali rozkaz stáhnout se ze Severodoněcku

Ukrajinští obránci se budou muset stáhnout ze Severodoněcku a už dostali takový rozkaz. Východoukrajinské město je téměř zcela zničené, uvedl dnes ráno gubernátor Luhanské oblasti Serhij Hajdaj. Poslední ruský útok na přilehlý Lysyčansk byl podle něj odražen, boje však pokračují v okolí dvojměstí.

„Obránci Severodoněcku se budou muset stáhnout z města na nové a silnější pozice,“ uvedl Hajdaj na komunikační platformě Telegram. „Veškerá kritická infrastruktura byla zničena, na 90 procent města bylo poškozeno a 80 procent obytných budov se bude muset strhnout,“ dodal.

Ruské síly podle něj pokračují v postupu na Lysyčansk z jihu, od Toškivky a Zolotého, boje se odehrávají v okolí obce Myrna dolyna. Rusové se zároveň snaží upevnit frontu v obcích obcích Raj-Oleksandrivka a Loskutivka, které dobyly v předchozích dnech. Do Lysyčansku již vstupovaly ruské „diverzně průzkumné jednotky“, jejich útok byl ale zmařen, dodal Hajdaj. Rusové se nicméně zmocnili vesnice Mykolajivka.

Hajdaj neuvedl, kdy by stahování ukrajinských obránců z města, které po zhruba měsíc zažívalo jedny z nejprudších bojů od zahájení ruské invaze, mělo začít, ani jako dlouho by mělo trvat, připomněla agentura Reuters.

Ztráta Severodoněcku a Lysyčansku by nepředstavovala zásadní zlom ve válce, uvedl v dnešním hodnocení americký Institut pro výzkum války (ISW). Ukrajinci podle něj „v zásadě dosáhli svého cíle“ tím, že v bitvě zpomalili a oslabili ruské jednotky. „Ruské útočné operace se v nadcházejících týdnech pravděpodobně zastaví, ať už se ruské síly zmocní oblasti Severodoněcku a Lysyčansku či nikoliv,“ míní institut.

Ukrajinský generální štáb ve své pravidelné ranní svodce sdělil, že Rusové při postupu na dvojměstí a přilehlé vesnice podnikají tankové, minometné a letecké útoky na ukrajinské pozice. Útok na vesnici Borivske, která leží stejně jako Severodoněck na východním břehu řeky Severní Doněc, se obráncům podařilo odrazit.

  Situace v polské justici se podle Jourové stále více zhoršuje

Rusko si v posledních dnech obsazením „kapsy“ ukrajinské obrany kolem města Zolote jižně od Lysyčansku připsalo v Donbasu výrazné územní zisky. Proražení ukrajinské obrany u Toškivky umožnilo ruským jednotkám zahájit obkličování Lysyčanku, což zvýšilo tlak na obránce Severodoněcku, jejichž zásobování se stává čím dál složitějším. Obsazením Severodněcku a Lysyčansku by se Rusko přiblížilo splnění jednoho ze svých deklarovaných válečných cílů, a to získání plné kontroly nad Luhanskou oblastí, jejíž území Moskva krátce před únorovou invazí uznala jako samostatnou „republiku“.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com