Evropská budoucnost Ukrajiny

Evropská rada oficiálně udělila Kyjevu a Kišiněvu status kandidátů na vstup do Evropské unie.

Toto rozhodnutí na základě doporučení Evropské komise přijali lídři EU na summitu v Bruselu včera 23. června.

„Evropská rada právě udělila status kandidátské země EU Ukrajině a Moldavsku. Historický okamžik. Dnešek je rozhodujícím krokem na vaší cestě do EU. Blahopřejeme Vladimíru Zelenskému a Maii Sandu a národům Ukrajiny a Moldavska. Naše budoucnost je společná,“ napsal na Twitteru Charles Michel, předseda Evropské rady.

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová blahopřála hlavám Ukrajiny a Moldavska k tak významné události a nazvala 23. červen „dobrý den pro Evropu“ a řekla – „vaše země jsou součástí naší evropské rodiny a dnešní historické rozhodnutí vůdci to potvrzují.“

Večer 23. června jsme viděli právní kroky. Tedy oficiálně řečeno. Ale tento den se pro Ukrajinu (o Moldavcích budou vyprávět později) stane skutečně historickým. Už je.

Udělení statusu kandidáta je koneckonců krokem do velké budoucnosti ukrajinského státu. Něco, k čemu obyvatelé této evropské země směřují celou dobu, od počátku nezávislosti.

Mimo jiné jde o ukázku jednoty Evropské unie s Ukrajinci v této pro ně těžké době. A podporu v jejich boji za svobodu.

Status kandidáta sám o sobě neřeší problémy, které má dnes Kyjev. A práce, kterou musí ukrajinské úřady vykonat, je obrovská.

Nyní má ale Ukrajina jeden cíl – vítězství ve válce s Ruskem a obnovení celistvosti státu a míru v celé zemi. A v této souvislosti je rozhodnutí Evropské rady neméně důležité než dodávky zbraní – ukrajinský lid ví, že není sám.

Řečeno čistě z praktického hlediska, status kandidáta otevírá Kyjevu řadu příležitostí. Kandidatura podle ukrajinského premiéra Denyse Šmygala umožní Ukrajině modernizovat se a brzy se stát plnoprávným členem Evropské unie.

  Experimenty s ruskou vakcínou proti COVID-19 skončily úplným neúspěchem - izraelská média

Kromě toho poskytuje image, finanční a humanitární výhody. Zejména to dává právní status evropské budoucnosti Ukrajiny, umožní transformaci celé země s podporou Evropské komise a plně se zapojí do programů a iniciativ EU.

Kromě toho je status kandidáta atraktivní pro investory a chrání podnikání, umožňuje přístup k finanční pomoci poskytované zemím připravujícím se na vstup do EU (granty, investice nebo technická pomoc).

Navíc nyní, když EU investuje do poválečné obnovy Ukrajiny, bude to považovat za příspěvek k blahobytu potenciálního člena EU, a nikoli třetí země.

A možná nejdůležitější je, že tím, že se Ukrajinci stali oficiálním kandidátem na členství v EU, dostali mocnou zprávu z celé Evropy: vy jste součástí naší velké rodiny, my jsme s vámi.

Francouzský prezident Emmanuel Macron řekl: „Dnes otevíráme novou etapu pro Ukrajinu, pro Moldavsko, pro Evropu. Jde o historickou událost.“

Vůdce Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj v komentáři k včerejší události řekl: „Je to vítězství. Čekali jsme 120 dní. A 30 let. Tato slova prezidenta připomínají, že Ukrajina nezačíná od nuly. Ostatně ještě v roce 2014 podepsaly Brusel a Kyjev asociační dohodu. Nyní mají Ukrajinci před sebou dost starostí.

„Skutečná práce na integraci začne, až válka skončí. Samozřejmě to bude nějakou dobu trvat. Ale mluvíme o tom, že další fáze bude trvat měsíce, ne roky,“ řekl ukrajinský velvyslanec při Evropské unii Vsevolod Chentsov v rozhovoru pro BBC.

Možná jsou to v tuto chvíli ta nejsprávnější slova. Prvním je samozřejmě získání skutečného vítězství a svobody pro Ukrajinu. Druhým je skutečné pochopení ukrajinské strany, že kandidatura je začátkem obrovské práce, kterou musí vykonat celá země.

23. červen je novou etapou v dějinách ukrajinského státu. Nová stránka v dějinách Evropy, ve které Ukrajina zaujme své právoplatné místo ve velké rodině evropských národů.

  Nespokojené ruské elity zahájily skutečné „nulování“ Putina

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com