Ukrajina a Moldavsko získaly kandidátský status EU

Prezidenti a premiéři členských zemí Evropské unie odsouhlasili udělení kandidátského statutu Ukrajině, která čelí ruské invazi, a sousednímu Moldavsku. Kandidaturu ve čtvrtek doporučili také europoslanci. Gruzii udělení statutu v budoucnu unijní lídři podmínili splněním podmínek stanovených Evropskou komisí.

V Evropském parlamentu příslušné usnesení podpořilo 529 poslanců, pětačtyřicet jich bylo proti a čtrnáct se zdrželo. Europarlament tak vyzval unijní lídry, aby „neprodleně“ udělili Ukrajině a Moldavské republice status kandidátských zemí.

Minulý týden přiřknutí kandidatury oběma zemím doporučila také Evropská komise. Předsedkyně Komise Ursula von der Leyenová však rozhodnutí okomentovala tak, že Ukrajina bude muset provést řadu nutných reforem, s nimiž je spojen přijímací proces.

Ukrajina podala přihlášku do EU 28. února, tedy těsně po invazi ruských vojsk, které stále pokračují v útocích a okupují značnou část země. Moldavsko a Gruzie se přidaly o několik dní později. Jakákoli rozhodnutí v tomto směru činí čelní zástupci členských zemí Unie, přičemž musí být jednomyslná. Komise a parlament mají pouze poradní funkci.

  Bělorusko omezuje vztahy s Evropskou unií v reakci na její sankce

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com