Stát New York zlegalizoval marihuanu k rekreačním účelům

Občané amerického státu New York mohou od nynějška vlastnit 85 gramů marihuany. Zákon legalizující její použití k rekreačním účelům dnes podepsal guvernér Andrew Cuomo. Prodej této drogy ale nebude legální ještě nejméně 18 měsíců, dokud stát neodsouhlasí příslušná pravidla, napsala agentura AP.

New York se tak stává 15. státem USA, který zlegalizoval marihuanu k rekreačním účelům. Newyorský parlament zákon schválil v úterý.

Dohodu newyorských zákonodárců dosud blokovaly neshody o tom, jak budou peníze z prodeje drogy využity. Demokratičtí poslanci jiné než bílé pleti chtěli, aby velká část příjmů z drog posloužila k rozvoji míst, kde žijí hlavně černoši a hispánci. Právě tam byli nejčastěji zatýkáni lidé za drogové delikty. Cuomo si chtěl ponechat větší kontrolu nad využitím peněz, avšak názor poslanců nakonec převážil.

Zákon nyní počítá s tím, že 40 procent z příjmů za drogy půjde do těchto komunit a lidem odsouzeným za činy, které nyní už trestné nebudou, budou vymazány trestní rejstříky.

Marihuanu bude možné konzumovat na místech, kde je povoleno kouřit. Zakázáno to bude ve školách, na pracovištích a v autě.

O dalších podrobnostech se teprve rozhodne – lidé si budou moci například nechat marihuanu dovézt domů a pěstovat sami doma až šest rostlin.

Očekává se, že prodej drogy ročně vynese miliardy dolarů a vytvoří nové pracovní příležitosti.

Jak napsal The New York Times, nový zákon je vítězství zdravotnických kruhů, které prosazují lékařské využití marihuany a vydaly miliony dolarů, aby prosadily zmírnění zákona o drogách. Legalizaci marihuany ve zdravotnictví Cuomo podepsal v roce 2014.
Autor: ČTK

  Rusko je připraveno bránit své zájmy všemi prostředky, prohlásil Putin

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com