Biden při jednání s izraelským prezidentem řekl, že nedovolí Íránu získat jadernou zbraň

irozhlas.cz

Šéf Bílého domu Joe Biden při své pondělní schůzce s izraelským prezidentem Reuvenem Rivlinem prohlásil, že nedovolí, aby Írán získal jadernou zbraň. Uvedl rovněž, že se těší na brzké setkání s novým izraelským premiérem Naftalim Bennettem.

„Mohu vám slíbit, že pod mým dohledem Írán nikdy nezíská jadernou zbraň,“ prohlásil Biden na schůzce obou státníků v Bílém domě.

Poznamenal také, že o víkendu nařídil letecké útoky na zařízení poblíž hranice mezi Irákem a Sýrií, která podle americké armády využívají ozbrojené skupiny podporované Íránem.

Podle agentury AP Bidenova vyjádření měla pravděpodobně ukázat, že Spojené státy budou vůči Íránu nekompromisní, i když Bidenova vláda stupňuje úsilí na oživení dohody Íránu se světovými velmocemi z roku 2015, která má omezit schopnost Teheránu vyvinout nukleární zbraň.

Bývalý americký prezident Donald Trump od dohody v roce 2018 odstoupil.

Biden při schůzce s Rivlinem rovněž podpořil pokračující normalizaci vztahů mezi Izraelem a zeměmi arabského a muslimského světa.

Rivlin je na poslední zahraniční cestě v prezidentském úřadu. Začátkem července po sedmi letech ve funkci skončí a nahradí ho Jicchak Herzog.

Zdroj: https://www.irozhlas.cz

  Tři astronauti z USA a Ruska se po půlroce na ISS vrátili na Zemi

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com