„Český zázrak“ na covid prověřuje policie. Asi nás podvedli, řekl Vojtěch

seznamzpravy.cz/

Na brněnskou společnost Bakter Medical bylo kvůli jejím antigenním testům Saligen podáno další trestní oznámení. Tentokrát ze strany Ministerstva zdravotnictví. Jednatel Jaroslav Kalina se k tomu nevyjádřil.

Po mnoha týdnech váhání zakročilo ministerstvo zdravotnictví proti podezřelému podnikání s antigenními testy na covid od firmy Bakter Medical.

Na brněnskou společnost, která nabízí samotesty Saligen a na niž už v polovině dubna upozornily Seznam Zprávy, podal resort trestní oznámení.

„Máme podezření, že firma podvedla ministerstvo,“ řekl Seznam Zprávám ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. „Aby získala výjimku k prodeji, předložila nepravé dokumenty.“

Bakter Medical jako jedna z prvních získala v únoru od ministerstva zdravotnictví v éře Jana Blatného výjimku k prodeji antigenního testu ze slin. Budila však pochybnosti tím, že vznikla jen několik měsíců před udělením výjimky, neměla žádnou dohledatelnou historii či zkušenost z farmacie, a přitom se prezentuje jako „první český výrobce českého neinvazivního antigenního testu“.

Seznam Zprávy však poukázaly především na to, že prezentace českého Saligenu se nápadně podobá prezentaci výrobců švédského antigenního testu Salivan od společnosti ZandCell. Majitel této biotechnologické firmy Michael Zand redakci popsal, že s jednatelem Bakter Medical Jaroslavem Kalinou uzavřel distribuční smlouvu na prodej jejich antigenního testu Salivan v České republice a předal mu proto veškeré know-how, dokumenty a vzorky svých testů. Kalina však byznys se švédským testem nerozjel a místo toho Švédům oznámil, že má svůj vlastní test Saligen a spolupráci končí.

„Myslím si, že zneužil naše dokumenty, aby získal výjimku k povolení prodeje antigenních testů v České republice,“ uvedl před dvěma měsíci pro Seznam Zprávy Michael Zand, který na Kalinu podal trestní oznámení a vedle toho i žalobu za porušení distribuční smlouvy.

„Podle nás se jedná o podvod. My jsme sice přišli o nějaké vzorky, které jsme mu dali zdarma, a o profit, ale on podvedl i vaše úřady,“ domnívá se Michael Zand.

Staronový ministr Adam Vojtěch nechal udělat revizi dokumentů, které Bakter Medical předložila k žádosti o udělení první výjimky k prodeji. Zjistil, že Jaroslav Kalina nejenže nesplnil požadované podmínky, ale v jeho jednání vidí i podezření na trestný čin.

Ten nejdůležitější dokument, tedy klinická studie dokazující účinnost testu, totiž vůbec neobsahovala údaje o autoritě, která ji vypracovala. Její relevance byla tedy víceméně nulová.

„Ta firma dodala zjevně nepravé dokumenty, což může být považováno jako podvod vůči ministerstvu,“ řekl ministr Adam Vojtěch Seznam Zprávám. „Proto jsme trestní oznámení podali,“ dodal ministr.

V textu trestního oznámení stojí, že resort má pochybnosti nejen o pravosti dokumentů, ale že to, co Bakter Medical předložila jako klinickou studii, se nemusí vztahovat k jejímu antigennímu testu Saligen a na první pohled se podobá klinické studii, jakou předložila společnost zastupující švédskou firmu ZnadCell v České republice.

„Dokumenty, které podle nás předložila Bakter Medical, neodpovídaly skutečnosti, ale týkaly se švédských testů,“ shrnuje také ministr Adam Vojtěch.

Seznam Zprávy se pokoušely kontaktovat jednatele Jaroslava Kalinu. Na telefonáty a sms zprávy nereagoval a na otázky zaslané emailem neodpověděl.

Zásah ministerstva proti podezřelé firmě přichází po řadě týdnů, kdy Seznam Zprávy Vojtěchovy předchůdce Jana Blatného a Petra Arenbergera na Bakter Medical bez výsledku upozorňovaly. Bakter Medical přitom podle registru smluv jen veřejným institucím prodal testy Saligen za nejméně 3,5 milionu korun.

Seznam Zprávy zjistily, že řada zákazníků koupila testy Salingen právě kvůli tomu, že je Bakter Medical prezentoval jako ryze český a v Česku vyvinutý výrobek. Cena Saligenu totiž na trhu nebyla nejlevnější – test se prodával 450 korun za kus.

Zda však Korejci poznali v Saligenu své produkty, se ověřit nepodařilo – korejský výrobce ani německý distributor ani na opakované žádosti Seznam Zpráv o kontakt nereagovali.

Ministerstvo zdravotnictví by nyní po zásahu Adama Vojtěcha proti Bakter Medical mělo odpovědět, proč a kteří ministerští úředníci z odboru léčiv a zdravotnických prostředků udělili výjimku firmě, která zjevně nedodala požadované dokumenty.

Ministr míní, že se jednalo o neúmyslnou chybu.

„V té době byl obrovský tlak na udílení výjimek k prodeji antigenních testů kvůli povinnosti testování ve školách nebo ve firmách. V rámci procesu, kdy se udělovaly desítky a stovky výjimek ve velmi krátkém čase, úředníci zřejmě přehlédli detaily, o kterých hovoříme,“ vysvětluje Adam Vojtěch, co se stalo v době, kdy ministrem nebyl.

Věc prý už osobně prošetřil. „Nemám důvod se domnívat, že by někdo z úředníků, kteří udělili výjimku, z toho měl prospěch. Zkrátka že by došlo k úmyslnému pochybení,“ hájí své lidi.

Krom policie se o společnost Bakter Medical a jejího jednatele Jaroslava Kalinu zajímá také Česká obchodní inspekce, která dokončuje kontrolu, a Státní ústav pro kontrolu léčiv.

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com