Světové politiky znepokojilo obsazení Kapitolu demonstranty

eurozpravy.cz

Zahraniční politici vyjadřují znepokojení a obavy kvůli středečnímu dění ve Washingtonu, kde příznivci amerického prezidenta Donalda Trumpa dočasně obsadili sídlo amerického Kongresu – Kapitol. Politici vyzývají k pokojnému předání moci. Čína a a některé další země varují své občany před situací ve Washingtonu.

„Trump a jeho příznivci by konečně měli přijmout vůli amerických voličů a přestat s pošlapáváním demokracie,“ uvedl německý ministr zahraničí Heiko Maas.

Britský premiér Boris Johnson označil dění ve Washingtonu za „ostudné“. „Nyní je klíčové, aby se uskutečnilo pokojné a spořádané předání moci,“ napsal na twitteru.

„Věříme v sílu americké demokracie,“ uvedl francouzský prezident Emmanuel Macron, podle kterého protesty v americkém hlavním městě nevystihují Ameriku.

Víru v sílu amerických demokratických institucí vyjádřil také kanadský premiér Justin Trudeau.

Generálního tajemníka OSN Antónia Guterrese dění v USA zarmoutilo, uvedla Guterresova mluvčí. „V těchto případech je důležité, aby političtí vůdci vyzvali své příznivce, aby se zdrželi násilí a aby respektovali demokratické procedury a právní stát,“ zdůraznil nejvyšší představitel světové organizacedl Guterres.

„Nemůžeme dopustit, aby demokratický proces byl rozvrácen nezákonnými protesty,“ uvedl indický premiér Náréndra Módí, který rovněž vyzval k pokojnému předání moci v USA.

„Nepokoje a násilí, které jsme viděli ve Washingtonu, vyvolávají obavy,“ poznamenal australský premiér Scott Morrison. Austrálie varovala své občany před situací ve Washingtonu a vyzvala je, aby se protestům vyhnuli.

Obdobnou výzvu vydalo i čínské velvyslanectví ve Washingtonu, které varovalo své občany před vážnou situací v americkém hlavním městě.

Násilnosti ve Washingtonu odsoudily také hlavy řady států v Latinské Americe.

Autor: ČTK

  Rusko zaútočilo na Kyjev i Oděsu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com