Srbská vláda přijala opatření, která mají zabránit střelbě na školách

Den po tragédii na bělehradské škole, kde třináctiletý chlapec zastřelil devět lidí, schválila srbská vláda sadu opatření s cílem zvýšit bezpečnost na školách i ve společnosti. Mimo jiné chce na dva roky pozastavit vydávání některých zbrojních průkazů, informovala agentura Tanjug. Opatření již ve středu navrhl prezident Aleksandar Vučić.

Při střelbě v základní škole Vladislava Ribnikara v bělehradské čtvrti Vračar přišlo ve středu o život osm žáků a pracovník ostrahy. Další děti a také učitelka byly zraněny. Útočník, který je podle srbských médií nejhorším dětským vícenásobným vrahem v dějinách, podle policie útočil dvěma pistolemi svého otce. Kvůli svému nízkému věku nemůže být trestně stíhán a podle prezidenta Vučiče bude umístěn na psychiatrii.

Moratorium na vydávání povolení vlastnit, nosit a kupovat zbraň má platit dva roky, přičemž týkat se má krátkých palných zbraní. Do tří měsíců chce vláda provést revizi všech dosud vydaných zbrojních průkazů. Předmětem kontrol bude také to, zda osoby s oprávněním vlastnit zbraň plní všechny zákonem stanovené podmínky pro přechovávání zbraní, zejména zda neumožňují přístup ke zbrani nezletilým či jinak nepovolaným osobám.

Otec střílejícího chlapce byl ve středu zadržen a čelí obvinění z ohrožení veřejné bezpečnosti, protože neměl legálně držené zbraně řádně zajištěné. Před soudem má stanout v pátek.

Ministerstvo spravedlnosti dále od vlády dostalo za úkol vypracovat změny trestního zákoníku tak, aby se zavedla zvláštní trestní odpovědnost pro ty osoby, které umožní nezletilým přístup ke zbraním. Úřad má rovněž zvážit, zda snížit hranici trestní odpovědnosti pro nezletilé osoby z dosavadních 14 na 12 let.

ČTK

  Šanghaj zavřela kvůli bouři In-fa mezinárodní letiště. ‚Lidé by neměli chodit ven,‘ doporučili meteorologové

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com