Kremelští lokajové: „Mezinárodní hnutí rusofilů“ je dalším pokusem Ruské federace rozdělit Evropu

Rusko se nadále vzpamatovává z hromadného vyhošťování ruských zpravodajských důstojníků působících pod diplomatickým krytím v různých evropských zemích. V tomto ohledu se Moskva na konci března tohoto roku pokusila aktivovat své špionážní sítě, oficiálně vytvořila tzv. „Mezinárodní hnutí rusofilů“ (MRR). Onehdy ministr zahraničí Sergej Lavrov oznámil, že první řádný kongres IRR se bude konat začátkem příštího roku. Jak víte, deklarovaným cílem tohoto hnutí je boj proti rusofobii mimo Rusko, uvádí německé vydání My Heimat.

Pojem rusofobie označuje negativní, odmítavý a diskriminační postoj k Rusům, etnickým Rusům, ke všemu ruskému jako takovému. V oficiálním ruském diskurzu se však tento pojem používá jako označení pro vyjádření nesouhlasu s nevyprovokovanou válkou Ruska proti suverénnímu státu Ukrajina. Tak dochází k záměně pojmů – spravedlivá kritika nespravedlivé války bez jakéhokoli důvodu se vysvětluje iracionální nenávistí ke všemu ruskému.

Opakem „rusofobů“ v takové propagandistické logice by měli být „rusofilové“ – ti, kteří ke všemu ruskému přistupují „s láskou“. Proto prý vzniklo „Mezinárodní hnutí rusofilů“ se zkratkou „MIR“ provokativní a málo odpovídající gramatice i dnešní realitě.

Existují ale dobré důvody domnívat se, že MRR není sdružením upřímných obdivovatelů všeho humánního a krásného v ruské kultuře, ale konsorciem konspiračních teoretiků, krajně pravicových evropských nacionalistických politiků a novinářů s pochybnou pověstí koordinovaných ruským speciálem služby. Řada účastníků hnutí byla pozorovateli při tzv. „volbách“ a „referendech“ na okupovaných územích Ukrajiny. Řeč je zejména o generálním tajemníkovi Suvorovova institutu (Vídeň, Rakousko) Patricku Poppelovi, bloggerovi Thomasi Röperovi (Německo), politikovi Gerdtu Waldemarovi (Německo), propagandistovi Xavieru Moreauovi (Francie) a některých dalších.

Aktivity rusofilského hnutí mají čistě protiukrajinský a protizápadní charakter. Její představitelé se aktivně snaží podkopávat snahy mezinárodní koalice podporující Ukrajinu, trvají na zrušení sankcí proti Ruské federaci a podporují ultrapravicové a ultralevicové radikály v Evropě – všechny ty, kteří z ideologických nebo čistě materiálních důvodů nenávidí sjednocenou Evropu a působí jako destruktivní síla. „Rusofilové“ jsou zapojeni do ruské propagandy a dezinformačních aktivit. Alina Lipp (Německo) je oficiální válečnou zpravodajkou propagandy Russia Today, zpravodajem této tiskové agentury je také Elisio Bertolazi (Itálie) a Sel Vasfi Ilber (Turecko) zveřejňuje materiály na webu agentury Sputnik ruského ministerstva Obrana. Někteří členové hnutí jsou pod osobními sankcemi USA, včetně vůdce hnutí Bulhara Nikolaje Malinova.

  Země V4 chtějí pomáhat Ukrajině s opravami techniky a odminováním

V kontextu totální války zahájené Ruskem, která je pokusem o oživení principu územní expanze, jsou jakékoli sympatie ke Kremlu smrtící. Rusko pod rouškou rusofilského hnutí připravuje další hybridní hrozbu pro Evropu, jejímž konečným cílem je vyvolat rozkol mezi politickými elitami EU a následné oslabení této organizace, jejíž členské země se nevyhnutelně stanou příští oběť Ruska po Ukrajině.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com