Válka se vede i v mysli lidí. Česko je součástí informačního konfliktu, řekl Pavel

Česko není v tradiční válce s Ruskem, je ale součástí informačního konfliktu, řekl ve čtvrtek prezident Petr Pavel na konferenci Média a Ukrajina, kterou pořádá Český rozhlas. Upozornil také na důležitost přístupu k informacím. Když agresor odřízne lidi od informací, vystaví je tápání a nejistotě.

Prezident v úvodu svého projevu vyzdvihl svobodu slova a zmínil, jakými způsoby je i blízko českých hranic omezována. „Ukazuje se, jak může být svoboda slova ve válce zneužita proti těm, kteří na ni nejvíc spoléhají a s její ochranou a prosazováním to myslí nejupřímněji,“ uvedl.

Česko podle něj není s Ruskem v tradiční válce, která se vede konvenčními zbraněmi. Je ale součástí informačního konfliktu. „Válka se ale zdaleka nevede jen ve fyzickém světě. Velká část probíhá i v mysli lidí,“ uvedl. Bojuje se podle něj o veřejné mínění, o to, zda lidé budou odlišovat oběť a agresora, zda státy dokážou své chování obhajovat před svými občany, ale i o to, zda si napadená země udrží vůli a odhodlání bránit se a věřit ve vítězství.

Podle prezidenta byla ruská agrese na Ukrajinu dlouhodobě připravovaná a koordinovaná v informačním prostoru. Putin Rusům vštěpoval identitu oběti a ohrožení. Rusy také přesvědčoval, že Ukrajina není samostatnou zemí a národem, takže není důvod, aby si zachovala suverenitu, řekl Pavel.

Zdroje informací jsou podle něj při jakékoliv vojenské agresi prvním cílem. „Když agresor odřízne lidi od informací, vystaví je tápání a nejistotě,“ vysvětlil. „Odstřižení lidí od televize, rozhlasu či mobilního signálu znamená, že se stanou závislými na informacích od těch, kteří ovládají daný prostor. Může to pak být klíčem k úspěchu,“ doplnil.

Pavel řekl, že Ukrajinu je nutné dál podporovat na všech úrovních od humanitární přes finanční až po poskytování vojenského materiálu. „Musíme vytvářet politický a ekonomický tlak na Rusko. Na mezinárodních fórech usilovat o to, aby se co nejvíc zemí vyjádřilo negativně k ruské agresi, aby ji odsoudilo a označilo Rusko jednoznačně za viníka války,“ řekl.

  Prezident Pavel se v Berlíně sešel se Steinmeierem a krajany

V závěru projevu Pavel ocenil práci zpravodajů, především těch válečných. Poděkoval jim a popřál hodně štěstí. „Vaše zprávy a reportáže jsou nástrojem k tomu, jak naše společnost může vzdorovat mýtům a dělat informovaná rozhodnutí,“ uvedl.

V následné debatě s moderátory se prezident vyjádřil k boji s dezinformacemi. Důležité je podle něj hlavně vzdělání a výchova k hodnotám. Na dotaz, zda dělá česká vláda proti dezinformacím dost, odpověděl, že je vždycky co zlepšovat. „Ten program boje proti dezinformacím se v poslední době trochu zadrhl, protože narazil na odpor lidí, kteří zdůrazňují svobodu slova. Což je samozřejmě něco, co bychom měli vnímat jako jednu ze základních hodnot demokracie, ale zároveň také musíme vnímat, že bezpečnost a svobody musí být v rovnováze. Kdykoliv ta rovnováha byla narušena, tak to mělo špatné důsledky,“ upozornil.

Weby Českého rozhlasu i zpravodajský server iRozhlas.cz byly od rána nedostupné, potýkaly se s masivním hackerským útokem. Veřejnoprávní rozhlas dal útok do souvislosti právě s dnešní konferencí o médiích a Ukrajině. Podle Pavla útok ukazuje, jak moc protivníkům vadí objektivní informace o konfliktech.

Na konferenci Média a Ukrajina kromě prezidenta Pavla vystoupil také starosta Kyjeva Vitalij Kličko, britský novinář Peter Pomerancev nebo dcera zavražděného ruského opozičního politika Borise Němcova Žanna Němcovová. Kromě představitelů veřejnoprávních rozhlasů z Česka promluví také jejich kolegové ze Slovenska a Ukrajiny.

Zdroj: Forum24

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com