Pokud Putin nepřestane vyhrožovat jaderným útokem, svět najde způsob, jak ho zlikvidovat, tvrdí Zelenskyj

Pokud nepřestane vyhrožovat světu jadernými zbraněmi, svět najde způsob, jak ho připravit o život, prohlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovoru pro britskou televizi BBC. Ruský prezident vyhrožuje jaderným útokem dlouhodobě. Naposledy oznámil, že Rusko brzy nasadí do výzbroje balistické rakety Sarmat, které mohou nést jaderné hlavice.

„Věřím, že pokud nepřestane (Putin – pozn. red.) vyhrožovat světu jadernými zbraněmi, svět najde způsob, jak ho připravit o život. Je to velmi nebezpečné, a proto si dává velký pozor na to, aby předával tyto vzkazy,“ řekl Zelenskyj britské televizní stanici v rozhovoru.

Prezident Putin je podle Zelenského pro Ukrajinu nebezpečný už od roku 2014, kdy obsadil první ukrajinské území. „Ještě nebezpečnějším se stal od 24. února, kdy zahájil válku v plném rozsahu. Je to člověk, který zcela otevřeně hovoří o válce a ničení Ukrajinců. Nemyslím si, že může být ještě nebezpečnější,“ odpověděl na otázku, zda je Vladimir Putin nyní zahnán do kouta a velmi nebezpečný.

„Myslím, že jeho okruh lidí je nebezpečný. Vnitřní okruh, který toto téma nastoluje.
To, že převezl jaderné zbraně na území Běloruska, je nebezpečné. Ale to všechno je spíše politické a mediální a informační nebezpečí. Nevěřím, že je na to dnes připraven, protože přemýšlí o svém životě. Má ho velmi rád. Alespoň si to myslím,“ dodal Zelenskyj.

Ruský prezident vyhrožuje využitím jaderných zbraní dlouhodobě. Naposledy informoval, že Rusko brzy nasadí do výzbroje balistické rakety Sarmat, které mohou nést jaderné hlavice. Raketu Sarmat Rusko poprvé odhalilo v roce 2018. Podle ruských médií má dolet kolem 18 tisíc kilometrů a je schopna nést několik jaderných hlavic. Každá může být namířena na jiný cíl. Nahradit má raketu R-36M Vojevoda.

  Hostující dělníci z války. Co je dražší – „krvavé peníze“, nebo pud sebezáchovy?

Už dříve nařídil Putin převoz jaderných zbraní do Běloruska. První jaderné hlavice tam měly dorazit minulý týden. Informaci ale nelze ověřit z nezávislých zdrojů. „Jak víte, jednali jsme o tom, že na běloruské území rozmístíme tyto taktické jaderné zbraně. K tomu došlo – první jaderné hlavice byly dodány na území Běloruska. Je to první krok. Před koncem roku tuto práci plně dokončíme,“ řekl Putin. Jaderné zbraně jsou podle něj odstrašujícím prostředkem pro všechny, kteří uvažují o tom, že by „Rusku uštědřili strategickou porážku“.

Minsk a Moskva v květnu podepsaly dokumenty ohledně rozmístění ruských taktických jaderných zbraní – tedy těch, které mají relativně krátký dolet a v porovnání s těmi strategickými menší rozsah – v Bělorusku. Ruský ministr obrany Sergej Šojgu tehdy upozornil, že taktické jaderné zbraně v Bělorusku budou nadále pod kontrolou Moskvy, která si také vyhrazuje právo rozhodovat o jejich případném použití.

Zdroj: Forum24

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com