Ruské úřady chystají masivní mobilizaci. Zakázaly o ní mluvit

Až 700 tisíc mužů má podle zjištění ukrajinských tajných služeb povolat ruská armáda do vojenské služby na podzim letošního roku. Zároveň probíhá intenzivní mlžení, které má tuto skutečnost zakrýt. Jenomže Rusové znají svou vládu a dobře vědí, že když jejich úřady něco popřou, je to víceméně totéž, jako by to potvrdily.

Podle Ukrajinců má Rusko v současné době na okupovaných územích rozmístěno asi 420 tisíc vojáků. Od počátku války na Ukrajině přišlo podle nich o více než 270 tisíc vojáků, které bude muset nevyhnutelně nahradit. Připravuje proto další mobilizaci, která se samozřejmě vyhne mocenským centrům a bude probíhat zejména ve vzdálenějších regionech. Putin se nadále obává ztráty popularity před nadcházejícími prezidentskými volbami. Úřady proto upozornily ruské novináře, aby o mobilizaci nemluvili. Oficiálně se hlavní ruské úsilí ubírá ke získávání placených žoldnéřů.

„Mluvte o tomto tématu co nejméně,“ požádala administrativa ruského prezidentského paláce ruské novináře a blogery. Nemají prý reflektovat ani oficiální popírání případných dezinformací, pokud ho ruské úřady vyjádří.

Jenže, jak vysvětlil nejmenovaný provládní novinář nezávislému ruskému webu Meduza, když v Rusku úřady něco vyvrátí, místní zpravidla mají za to, že se to určitě stane. Meduza upozornila, že pokyn ignorovat vyjádření představitelů ruské státní správy platí také v případě poslance státní dumy Andreje Kartapolova, který popíral Putinovu mobilizaci v roce 2022 a a také rezolutně prohlašoval, že Moskva nepotřebuje 18leté vojáky, zatímco státní duma je ve výběrovém spektru ponechala, a navíc zvýšila věk pro budoucí brance na 30 let.

Podle ukrajinského generálního štábu se v Rusku a na okupovaných územích připravuje povinná masová mobilizace, která má doplnit prořídlé řady ruské armády vzhledem ke „katastrofálním ztrátám okupantů“. Ty už podle nich překročily 270 tisíc vojáků.

  Šéf NATO navštívil Kyjev, Zelenskyj si stěžoval na pomalé dodávky pomoci

Rusko v posledních dnech a týdnech ztrácí kvůli ukrajinské protiofenzivě zhruba 600 vojáků denně. Významné ztráty zaznamenává také v oblasti artilerie, která není schopná čelit přesným zbraním, jež Ukrajině dodal Západ.

Zdroj: Forum24

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com