Restaurace i vnitřní bazény se mohou otevřít dříve než 14. června

seznamzpravy.cz

Vláda bude v pátek diskutovat, zda se vnitřní prostory restaurací otevřou dříve než 14. června. Stejně tak vnitřní bazény, wellness či sauny. „Možné to je. Pravdou je, že epidemie se zbržďuje poměrně výrazně, což je fakt. Zítra se rozhodneme, jak rozvolnění proběhne,“ řekl iDNES.cz ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Nejde přitom jen o to, že incidence počtu padla již na 35 nakažených na 100 000 obyvatel za posledních sedm dnů. Rozhodnutí ovlivní i rozsudek Nejvyššího správního soudu.

Původně zatím vláda oznámila, že se od 31. května otevřou venkovní bazény na 50 procent kapacity. „Dovnitř se bude smět jenom do šaten,“ uvedl po jednání vlády Petr Arenberger den před tím, než oznámil rezignaci na post ministra zdravotnictví a než přišel premiér Andrej Babiš s tím, že Arenbergera ve vládě nahradí Vojtěch.

Postup vlády podle ministra Vojtěcha ovlivní jak vývoj incidence, tak rozhodnutí soudu

„K nějaké úpravě dojde. Ono to není závislé pouze na incidenci, je tam i určitý právní aspekt. Rozhodnutí Nejvyššího správního soudu, které budeme muset reflektovat, ale musíme to nejprve na vládě projednat. Je to kombinace epidemiologická a právní,“ řekl iDNES.cz Vojtěch.

Nejvyšší správní soud zrušil regulaci provozu restaurací, heren a kasin v nařízení ministerstva zdravotnictví.

„Není dost dobře jasné, proč dosahu pandemického zákona za účelem plošného preventivního omezení unikají restaurace, hospody, bary a kasina, když obchodní a výrobní provozy omezit lze. Není ovšem úkolem a posláním soudní moci, aby tento problém napravoval dopisováním zákona k tíži a újmě fyzických a právnických osob,“ dodal k rozsudku soudce Nejvyššího správního soudu Tomáš Langášek.

Roušku budou dál nosit očkovaní i školáci

Vojtěch v tuto chvíli neuvažuje, že by plně očkovaní chodili bez ochrany dýchacích cest. „Za mě osobně bych byl obezřetnější. I člověk, který je očkován, může roznášet chorobu, byť riziko je mnohem menší. Pro mě nošení roušek je naprosto minimální hygienické opatření zejména v prostorech vnitřních,“ uvedl ve čtvrtek ministr pro iDNES.cz.

  Havlíček jedná s ERÚ o možném stropu záloh pro klienty v režimu DPI

Dodržel by i nošení ochrany dýchacích cest ve školách do konce června. „Co bude v září, ještě uvidíme. Do konce června bych udržel opatření tak, jak je,“ uzavřel ministr zdravotnictví.

Komunistka Hana Aulická Jírovcová ve čtvrtek ve Sněmovně kritizovala, že se neřeší možnost ukončení nošení roušek u dětí na prvním stupni. „Jsou stále testovány a je to ta skupina, která je nejméně náchylná k tomuto onemocnění, aby aspoň zde byly odloženy v těchto měsících ty respirátory a roušky,“ vyzvala vládu komunistka.

Zdroj: https://www.idnes.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com