Další nezákonné opatření. Soud ztrhal dubnové nařízení o povinných rouškách

irozhlas.cz

Dubnové opatření ministerstva zdravotnictví o povinné ochraně dýchacích cest bylo nezákonné, konstatoval ve čtvrtek Nejvyšší správní soud (NSS). Nedostatky spatřoval v odůvodnění opatření, které už není v platnosti. Soud o rozhodnutí informoval na svém webu. Není to zdaleka první případ, kdy si stát podle soudu počínal při zavádění restrikcí nezákonně.

Opatření platilo od 12. dubna 2021 do 3. května a zakazovalo lidem starším dvou let pohyb a pobyt mimo bydliště bez ochranných prostředků dýchacích cest, tedy bez respirátoru nebo roušky. Důvodem byla epidemická situace.

NSS už nemohl zpětně opatření zrušit, jenom konstatovat jeho nezákonnost. Aktuálně platné opatření je u soudu zpochybněno jinými návrhy.

„Napadené opatření neobsahovalo především posouzení konkrétní míry rizika spojeného s nařizovanou povinností. Nemohlo proto dostát ani požadavku na posouzení přiměřenosti zásahu do práv a oprávněných zájmů fyzických osob, tzv. test proporcionality. Chyběla také aktuální analýza epidemiologické situace,“ uvedla v tiskové zprávě soudkyně zpravodajka Lenka Krupičková.

Dalším závažným nedostatkem pak bylo podle NSS převzetí části odůvodnění dřívějších opatření, a to navzdory tomu, že ministerstvo zároveň zpřísnilo jednotlivé podmínky.

„Tyto nové povinnosti nebyly řádně odůvodněny, v některých místech odůvodnění (převzaté z dřívějších opatření) jejich opodstatněnost v podstatě popíralo,” uvedla Krupičková.

NSS už dříve zkritizoval ministerstvo za časté změny opatření, které limitovaly možnosti jejich soudního přezkoumávání. „Tento způsob vydávání mimořádných opatření eliminuje účinnost soudního přezkumu. Možnosti soudní ochrany poskytované NSS již naráží na své limity,“ stálo v odůvodnění rozhodnutí z minulého pátku.

Konkrétně tehdy NSS zrušil část opatření ministerstva zdravotnictví zakazující přítomnost veřejnosti v provozovnách stravovacích zařízení, hernách a kasinech. Opatření ale platilo jen do neděle, v době rozhodování soudu už bylo připravené nové opatření s účinností od pondělka.

Zdroj: https://www.novinky.cz

  S Babišem jsme si to vyříkali v dubnu, pak jsme drželi profesionální pracovní vztah, říká exministr Plaga

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com