Běloruské vrtulníky narušily polskou hranici, tvrdí Varšava

Dva běloruské vrtulníky dnes narušily polský vzdušný prostor, uvedla polská diplomacie podle agentury PAP. Minsk obvinění popřel. Polské ministerstvo zahraničních věcí sdělilo, že incident přispívá k napětí na hranici, a předvolalo v této souvislosti běloruského chargé d’affaires.

„Polská strana zdůraznila, že incident vnímá jako další eskalování napětí na polsko-běloruské hranici,“ citovala agentura PAP z prohlášení polského ministerstva. Varšava podle prohlášení žádá běloruskou stranu, aby incident bezodkladně vysvětlila.

Varšava o dnešních událostech uvědomila Severoatlantickou alianci, vyplývá podle Reuters z prohlášení polského ministerstva. Polsko se kromě toho chystá posílit počty vojáků na polsko-běloruské hranici.

Běloruská diplomacie reagovala vyjádřením na komunikační platformě Telegram. „Obvinění o narušení polské hranice vrtulníky Mi-24 a Mi-8 běloruského letectva a vojsk protivzdušné a protiraketové obrany je vykonstruované polským armádním a politickým vedením za účelem dalšího ospravedlní zvyšování sil a prostředků u běloruské hranice,“ sdělilo ministerstvo.

Napětí mezi Polskem a Běloruskem v posledních týdnech zvýšil přesun ruských žoldnéřů ze soukromé Wagnerovy skupiny, do Běloruska. Polský ministr vnitra Mariusz Kamiński minulý týden uvedl, že pokud by na hranicích došlo k incidentům se žoldnéři, mohly by Polsko, Litva a Lotyšsko společně rozhodnout o uzavření hranice s Běloruskem. Běloruský lídr Alexandr Lukašenko minulý týden při setkání s ruským protějškem Vladimirem Putinem podle agentury RIA Novosti prohlásil, že wagnerovci „chtějí na výlet do Varšavy a Rzeszówa“. Dnes však svoje slova podle agentury Belta označil za vtip.

ČTK

  Maďarský parlament ratifikoval přistoupení Finska k NATO

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com