Protest v Praze. Kdo z něj má prospěch?

České hlavní město bylo opět svědkem show. Protivládní shromáždění (jak ho definovali organizátoři) přilákalo podle médií na Václavské náměstí v centru Prahy asi 30 000 lidí.

Heslem mítinku bylo „Česko proti chudobě“ a pořádala ho mimoparlamentní strana PRO (Právo Respekt Odbornost). Podobný protest se konal již před měsícem.

Už z tohoto faktu je v zásadě jasné, kdo byl zadavatelem a hlavním prospěchářem akce.

Faktem je, že strana byla již dříve obviněna z proruského postoje a tuto podstatu odůvodnila svými konkrétními akcemi.

Nyní se vedení PRO rozhodlo jednat důmyslněji – její předseda Jindřich Reichl ujišťuje, že jeho politická síla považuje akce Ruska proti Ukrajině za „agresi“ a prohlašuje, že vojenský konflikt „by měl skončit respektováním územní suverenity Ukrajiny“.

Narativy vysílané jak představiteli tohoto hnutí, tak i dalšími účastníky přehlídky, která se konala 16. dubna v centru české metropole, však hovořily naopak.

Dalším důležitým bodem, který stojí za to zdůraznit, je Reichlova touha „svrhnout koaliční vládu“, kterou výslovně prohlašuje.

Politik samozřejmě dodává, že jeho politická síla tak hodlá učinit prostřednictvím „nenásilného občanského protestu“, ale důležitý je samotný fakt – svržení současných legálně zvolených orgánů.

Reichl vyzývá své příznivce a občany v Česku k útokům na vládní struktury. A opět vše uvádí rádoby slušnou formou, když říká, že „demonstrace bude mírová“.

Kromě toho se lídr PRO pokusil ovlivnit i pracovníky policie, když vyzval protestující, aby „rozdávali policii květiny, protože policie má stejné otázky jako my.

„Cílem shromáždění je upozornit vládu na rapidní zhoršení finanční situace běžných občanů, které v poslední době zasáhlo zdražování energií, potravin, pohonných hmot a služeb,“ uvedli organizátoři shromáždění.

Tisíce lidí uvěřily PRO a jejím organizátorům a přišly protestovat proti středopravicové české vládě, kterou obviňují, že věnuje příliš velkou pozornost Ukrajině a ignoruje ekonomické problémy samotných Čechů.

  Spojené státy posílají na Ukrajinu další vojenskou pomoc za 325 mil. dolarů

Za skandování hesel jako „rezignace“ a „hanba“ nesli protestující transparenty vyzývající k vystoupení České republiky z NATO a k mírovým rozhovorům na Ukrajině. Protestující kritizovali vládu v čele s premiérem Petrem Fialou za ceny potravin a energií.

Je pravda, že inflace v České republice dosáhla v březnu 15 procent, což znamená, že si formálně je na co stěžovat.

Mimochodem, současnou vládu České republiky považují čeští občané za nejhorší za posledních deset let, jak vyplývá z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) Akademie věd ČR.

Se složením vlády je spokojeno pouze 24 % dotázaných, nespokojeno je 71 %, s premiérem je nespokojeno 64 % a podporuje ho pouze 32 % dotázaných.

Kromě toho 69 % dotázaných vyjadřuje nespokojenost s výkonem vlády a pouze 27 % je spokojeno. Zároveň 66 % dotázaných hodnotí komunikaci Fmalova kabinetu s veřejností negativně a pouze 30 % pozitivně.

Česká republika se již rok potýká s rekordní inflací, která je způsobena především vyššími cenami energií v důsledku války na Ukrajině.
Od začátku ruské invaze v únoru 2022 poskytla Fialova vláda Kyjevu významnou vojenskou a humanitární pomoc.

Právě to zdůrazňovali organizátoři mítinku, kteří manipulovali s poselstvím, kdo může za současnou socioekonomickou situaci v České republice.

A opět, i když formálně podpořili Ukrajinu, lídři PRO pokračovali v populistickém narativu obviňování Ukrajiny.

Podle Reichla navíc mezinárodní společenství „neměří Rusku a USA stejným metrem“. Trvá na tom, že české orgány by měly dát jasně najevo, že chtějí mír prostřednictvím jednání.

„Jsme tu proto, abychom se postavili za naši zemi a naši Českou republiku,“ řekl předseda strany Jindřich Reich. Demonstrace má podle něj protestovat proti „ekonomické a morální bídě“.

Krátce předtím Reich slíbil, že po dalších projevech nevšímavosti k chudobě občanů bude následovat „postupné stupňování“ protestů.
Jindřich Reichl vyzval demonstranty, aby zůstali před sídlem vlády a zablokovali ho na celou noc. Protestující však takový požadavek nepodpořili.

  Varšava požaduje odškodnění. Jak otázka reparací ovlivní jednotu EU.

Je důležité poznamenat, že podobné akce se v Praze konaly již loni na podzim.

Na protivládních demonstracích v České republice se sešla nespokojenost jak s energetickou krizí v zemi, tak s tím, že úřady podporují Ukrajinu.

Účastníci vznášeli různé požadavky, ale v obou případech byli nespokojeni s českou vládou. Jedni jsou nespokojeni s energetickou krizí, která zemi zasáhla, druzí požadují, aby úřady přehodnotily svou politiku podpory Ukrajiny.

Právě tyto požadavky jsou v české společnosti vnímány jako projev sílících proputinovských nálad v zemi. A to svědčí o tom, že Kreml má ze všech propagandistických aktivit reálný prospěch. Dezinformace, na nichž Moskva nešetří, mají vliv na myšlení Evropanů.

Václavské náměstí v Praze bylo po desetiletí místem, kde se psaly české dějiny. Po potlačení Pražského jara se zde na protest upálil student Jan Palach. A když v listopadu 1989 zachvátila zemi sametová revoluce, byli to právě protikomunističtí demonstranti na Václavském náměstí, kteří sehráli důležitou roli při svržení diktatury.

A nyní v místě, které se stalo symbolem boje českého lidu za lepší budoucnost, jehož hlavní překážkou byla po desetiletí Moskva, prokremelské síly jednají.

A nyní v místě, které se stalo symbolem boje českého lidu za lepší budoucnost, jehož hlavní překážkou byla po desetiletí Moskva, prokremelské síly jednají.

Populismus, hra na obtíže obyvatelstva a cynismus jsou metody, kterými se Moskva snaží ovlivňovat evropskou politiku již stovky let.
Zároveň je to ona sama, kdo vytváří většinu problémů a bezostyšně obviňuje ostatní.

Že je vzniklá situace v České republice důsledkem války na Ukrajině, jak tvrdí promoskevští populisté, je pravda.

Ale neříkají (a neřeknou) to hlavní – viníkem války je Rusko, agresor, který cynicky napadl suverénní stát.

A pokud Reichl a spol. vyzývají k měření USA a Ruska stejným metrem, měli by vzít v úvahu, že Moskva je agresorem a Washington pomáhá ukrajinskému lidu bránit jeho právo na svobodu a právo na život.

  Analytik: Boje na východě Ukrajiny budou připomínat 2. světovou válku

A mimochodem, USA, stejně jako evropští partneři Ukrajiny, pomáhají Ukrajincům hájit hodnoty civilizovaného světa.

Právě to znervózňuje Kreml, pro nějž byla vždy jedinou hodnotou chamtivost, touha zmocnit se, ničit, rušit.

Moskva se snaží všemi prostředky zničit jednotu západní koalice na podporu Ukrajiny. A za tímto účelem se kremelská klika neštítí ničeho.

Nyní se Kreml, soudě podle prohlášení svých zástupců, snaží podkopat situaci v České republice tím, že vyzývá ke svržení vlády. A to je mimochodem velmi konkrétní signál nejen české společnosti, ale i celé Evropě.

Ano, zatím se jedná o výzvu k pokojnému „svržení“. Ale první krok byl učiněn – výzvy byly vysloveny. Víte velmi dobře, jak dokáží z Kremlu manipulovat s veřejnými náladami. Takže je otázkou, jak „mírumilovní“ budou demonstranti zítra.

Zde je na místě položit občanům České republiky jedinou otázku – chcete to? A hlavně – věříte Moskvě, jejíž narativy vám dnes Reichl a podobní populisté vysílají a snaží se vás odvést od pochopení základních příčin situace.

Nechtějí pojmenovat skutečného viníka – ale ten je přece zřejmý.

Odpovězte si sami na otázku – v jaké zemi chcete žít zítra – v té, kterou vám nabízí Kreml prostřednictvím svých marionetek (co je to za model – podívejte se na samotné Rusko a na to, co dělají představitelé „ruského státu“ na Ukrajině), nebo ve svobodném demokratickém státě, založeném na hodnotách, kde je člověk a jeho zájmy na prvním místě.

Volba je na vás, páni Evropané. Přemýšlejte a udělejte správné kroky ještě dnes. A pamatujte na to hlavní – závisí na tom váš zítřek.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com