Fotbalová Sparta postavila Jankta po dopravním incidentu mimo tým

Fotbalová Sparta postavila po úterním dopravním incidentu mimo tým záložníka Jakuba Jankta. Sedmadvacetiletý český reprezentant během silniční kontroly odmítl podstoupit test na drogy, podle médií mu navíc na začátku roku policie odebrala řidičský průkaz. Pražský klub uvedl, že Jankto, který v týmu lídra české ligy hostuje ze španělského Getafe, není aktuálně připraven vykonávat povinnosti vyplývající z jeho smlouvy a bude si řešit osobní situaci. Hráč na sociální síti uznal, že mu jeho zdraví a mentální rozpoložení momentálně neumožňují pokračovat.

Policie zastavila Jankta nedaleko tréninkového centra Sparty na Strahově kvůli upozornění jiného řidiče, jenž měl podezření, že vůz před ním řídí osoba pod vlivem alkoholu. Dechovou zkoušku měl odchovanec rivala ze Slavie negativní, ale následný test na drogy i lékařské vyšetření odmítl. Sparťanský křídelník navíc usedl za volant bez řidičského průkazu, který mu byl podle sport.cz odebrán již počátkem roku. Správní úřad ovšem dosud v této věci ještě pravomocně nerozhodl.

Vedení Sparty mělo s Janktem dnes ráno schůzku. „A-tým pokračuje bez Jakuba Jankta. Hráč není připravený vykonávat povinnosti, které vyplývají z jeho profesionálního kontraktu, a není tak k dispozici trenérovi pro tréninkovou činnost,“ uvedl letenský klub v prohlášení na svém webu.

„Po vzájemné dohodě došlo k rozhodnutí, že se Jakub Jankto nezapojí do společné přípravy s A-mužstvem a bude řešit svoji osobní situaci. S respektem k hráči nebude klub poskytovat více informací. Žádáme veřejnost a média o nezasahování do osobního života hráče,“ dodala Sparta.

Z krátkého prohlášení nevyplývá, zda je Jankto postaven mimo tým natrvalo, či pouze dočasně. V létě mu na Letné vyprší hostování z Getafe. Pražský klub může uplatnit opci na přestup, což je však po úterním incidentu velmi nejisté. Z prohlášení není jasné ani to, jaké problémy člena širšího kádru české reprezentace trápí.

  Blatný: O dobrovolné testování na covid má zájem asi 40 pct lidí

„V posledních letech a hlavně poslední rok se kolem mě nashromáždilo tolik věcí, že je lepší zbrzdit a myslet i na svoje zdraví. Od 18 let se celý život točil kolem fotbalu. Hodně mi dal, něco mi sebral a někdy i poučil. Nebyl to pro mě nejlepší sportovní rok, ale vždy jsem preferoval klubové výsledky. O to víc mě mrzí, že mi moje zdraví a mentální rozpoložení nedovolí pokračovat v honbě za titulem a pohárem,“ uvedl na instagramu Jankto.

„Nenajdu ani slova, jak obrovsky chci poděkovat celé Spartě. Díky všem hráčům, trenérům a fanouškům. Vážím si i podpory všech lidí okolo včetně médií, kdy jsme si projevovali vždy vzájemný respekt,“ doplnil.

Jankto na sebe výrazně upozornil v únoru, kdy se jako jeden z prvních profesionálních fotbalistů během kariéry otevřeně přiznal k homosexuální orientaci. Za tento odvážný krok sklidil křídelník s 45 starty za reprezentační „áčko“ uznání po celém světě, podpořily ho největší zahraniční kluby či federace FIFA a UEFA.

Jankto po letním příchodu do Sparty zasáhl do 15 ligových zápasů, v nichž dal jeden gól. V jarní části sezony zastával roli střídajícího hráče, do víkendového derby doma se Slavií (3:3) za lídra tabulky nenastoupil. Během podzimu ho trápily i zdravotní problémy. Levý záložník vedle Getafe v minulosti působil také v italských klubech Udine, Ascoli a Sampdoria Janov.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com