Českého lva za nejlepší seriál získal Ochránce České televize

Ocenění Český lev za nejlepší televizní seriál při dnešním předávání cen v Rudolfinu získal seriál České televize Ochránce, který vypráví příběh školského ombudsmana a tematizuje problémy školství. Ocenění za nejlepší studentský film si odnesla Diana Cam Van Nguyen za snímek Milý tati. Podle počtu ocenění je zatím nejúspěšnější film Zátopek, který je spolu se snímkem Okupace favoritem i na cenu za nejlepší film. Ocenění i herci, kteří ceny předávali, často připomínali situaci na Ukrajině a vyjadřovali jí podporu.

Ocenění za tým seriálu Ochránce převzali hlavní producent Michal Reitler a hlavní tvůrci Tereza Kopáčová, Tomáš Feřtek a Matěj Podzimek. Diana Cam Van Nguyen byla oceněna za film Milý tati, který vypráví o hledání cesty autorky – dcery ke svému otci. Za studentský film dostává výherce odměnu 100.000 korun, které autorka věnuje do sbírky Člověka v tísni na pomoc Ukrajiny.

Favority letošního ročníku jsou filmy Okupace a Zátopek s 13 nominacemi, za prvně zmíněný si již herečka Antonie Formanová odnesla ocenění za nejlepší ženský herecký výkon a hudebníci La Petite Sonja a Hank J. Manchini dostali cenu za hudbu.

Zátopek zatím získal ceny za nejlepší scénografii, kterou získal Jan Vlasák, a masky, ve kterých uspěla Jana Dopitová. Snímek uspěl také v kategoriích střih, kde cenu získal Jarosław Kamiński, a zvuk, ve kterém uspěli Pavel Rejholec a Jakub Čech. Zátopek získal i prvenství v kategorii kamera, cenu si odnesl Štěpán Kučera. Z dalších uměleckých kategorií získala za kostýmy pro minisérii Božena cenu Katarína Štrbová Bieliková.

Dnešní večer Česká filmové a televizní akademie (ČFTA) věnovala podpoře válkou zasažené Ukrajině. Změna oproti minulým ročníkům byla patrná už při příchodu k budově Rudolfina ozdobené ukrajinskou vlajkou. Na schodišti chybí tradiční červený koberec a mnoho hostů si na oblečení připnulo žlutomodré stuhy nebo odznaky. Při přímém přenosu České televize mohou diváci přispět prostřednictvím dárcovských DMS na konto Člověka v tísni.

  Do karantény kvůli covidu půjde na pražském magistrátu až 40 lidí

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com