Pavel vyrazí do Rwandy na připomínku genocidy, setká se s prezidentem a krajany

Prezident Petr Pavel zamíří v pátek na návštěvu Rwandy. Hlavním cílem je připomínka 30. výročí genocidy, při níž zemřelo na 800.000 lidí. Pavel se rovněž setká se rwandským prezidentem Paulem Kagamem a Čechy působícími v různých oblastech v této středoafrické zemi. Informoval o tom dnes prezidentův úřad.

Rwanda si v neděli připomene výročí začátku masového vraždění, při němž od dubna do července 1994 přišly o život statisíce příslušníků menšinového kmene Tutsiů a umírněných Hutuů, většinového etnika. Rwandská genocida bývá označována za nejhorší historicky doložený masakr co do počtu mrtvých v čase, podle údajů vlády umíralo až 10.000 lidí denně. Česko se tehdy snažilo v Radě bezpečnosti OSN prosadit aktivnější postoj mezinárodního společenství. To však nezasáhlo a jeho představitelé, stejně jako někteří západní politici, později přiznali selhání.

Pavel má během víkendových dnů kromě účasti na ceremoniálu a setkání s Kagamem v plánu několik bilaterálních schůzek.

Rwanda patří stejně jako další africké státy k zemím, kde se snaží posilovat svůj vliv Čína prostřednictvím strategických investic. Západní země včetně Česka usilují o aktivnější působení ve státech jako Rwanda, Angola, Mosambik či Zambie, které jsou stabilnější než řada zemí subsaharské Afriky a mohou podle diplomatů vyvážit roli Číny a Ruska na kontinentu.

Prezident se setká také se zástupci českých firem či institucí působících v této čtrnáctimilionové zemi. Češi jsou v ní aktivní například v oblasti satelitních technologií, zdravotnictví či podpoře handicapovaných žen. Další možnosti spatřují firmy například v obranném a bezpečnostním sektoru, zemědělství či těžbě.

ČTK

  Zájem o očkování proti koronaviru v Česku klesá. Oproti červenci je poloviční

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com