Ministři budou jednat o Ukrajině a připomenou si 75. výročí založení NATO

V sídle Severoatlantické aliance v Bruselu dnes druhým, závěrečným dnem pokračuje jednání ministrů zahraničí NATO. Jeho hlavním tématem je pomoc Ukrajině, šéfové diplomacií si ale rovněž připomenou výročí založení aliance. Setkání se koná 75 let poté, co bylo NATO založeno.

Zasedání, kterého se za Česko účastní ministr zahraničí Jan Lipavský, bude rovněž příležitostí k připomínce rozšíření aliance o nové členy. Česko vstoupilo do NATO společně s Polskem a Maďarskem v roce 1999, letos tedy slaví 25. výročí vstupu. Výročí ale oslavují i Slovensko, Slovinsko, Litva, Lotyšsko, Estonsko, Rumunsko a Bulharsko, které se staly členy v roce 2004, a Chorvatsko a Albánie, které tak učinily o pět let později. Představitelé všech těchto států vystoupí na dnešní dopolední ceremonii, která všechna výročí připomene.

Následně bude v Bruselu jednat Rada NATO-Ukrajina za přítomnosti ukrajinského ministra zahraničí Dmytra Kuleby. Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg s ním chce mimo jiné diskutovat o svém návrhu, že by NATO do budoucna hrálo větší roli při koordinaci pomoci Kyjevu. Poté se uskuteční ještě společné jednání NATO s Austrálií, Japonskem, Novým Zélandem a Jižní Koreou.

ČTK

  Scholz s Meloniovou se postavili za Ukrajinu a Izrael, tématem byla i migrace

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com