Proberte se, nikdo nás neochrání. Rusové panikaří po úderech dalekonosných dronů

Vysokoškolský komplex a ropnou rafinerii v ruské republice Tatarstán vzdálené více než 1200 kilometrů od hranic s Ukrajinou zasáhly v úterý drony dalekého doletu. V dosud poklidné oblasti vyvolal úder bezpilotních prostředků paniku. Prezident této republiky vyzval své spoluobčany, aby pohlédli realitě do tváře. Ruská armáda je totiž podle něj rozhodně chránit nebude.

Úterní útoky ukrajinských dronů na města Jelabuha a Nižněkamsk hluboko v ruském vnitrozemí vyvolaly velký neklid místních obyvatel. Jak uvedl tamní web 116.ru, někteří rodiče nechtějí pouštět děti ven, protože se obávají dalších úderů. Do problému se vložil i prezident republiky Tatarstán Rustam Minnichanov, který vyzval své spoluobčany, aby se přizpůsobili nové realitě. Bůh jim prý dává najevo, že s případnými dalšími nálety se budou muset vypořádat sami.

Minnichanov navštívil zasažený areál polytechniky, kde se podle Ukrajinců vyrábí ruské drony podle iránského vzoru. Právě tam způsobil ukrajinský bezpilotní prostředek patrně největší škody. „Všemohoucí nám dává znamení: probuďte se, chlapi, nikdo vás kromě vás samotných chránit nebude,“ řekl Minnichanov po útoku.

Apeloval také na záchranné složky a místní průmyslové podniky, aby se svépomocí připravily na další útoky, vzhledem k tomu, že ruská protivzdušná obrana plní své úkoly v jiných oblastech Ruska a Ukrajiny. „Není třeba čekat na protiraketovou obranu, ta řeší jiné problémy. Musíme se rozhodovat sami, každý podnik, každá obec, každé město,“ povzbudil náladu svých spoluobčanů z ruského Tatarstánu jejich vrcholný představitel.

Ukrajinci zaútočili na rafinerii a zbrojní závod v úterý ráno a podle dostupných zpráv jde o dosud nejvzdálenější cíle, které se jim podařilo zasáhnout. Jak už deník FORUM 24 informoval, snaží se napadená země omezit ohromné zdroje, které Rusku plynou z prodeje surovin, a také masivní vojenskou produkci zbraní, které agresor následně využívá při útocích na její civilní i vojenské i cíle.

  RB OSN schválila rezoluci k posílení humanitární pomoci Pásmu Gazy

Podle odhadů agentury Reuters se v průběhu několikaměsíční kampaně Ukrajině prozatím podařilo snížit ruskou kapacitu na výrobu ropných produktů o 14 procent, což je pro ruskou ekonomiku citelná rána. Není pochyb o tom, že v úderech řízených tajnými službami bude proto i nadále pokračovat. V hledáčku je také Kerčský, neboli Krymský most, pro jehož zničení mají Ukrajinci podle deníku The Guardian již takřka veškeré potřebné zbraně.

Zdroj: Forum24

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com