Prezident Zelenskyj v Německu jednal s americkým velením o podpoře

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odpoledne krátce navštívil západní Německo, kde se ve Wiesbadenu sešel s představiteli americké armády a Severoatlantické aliance. Na platformě X poté vyzval Kongres USA k brzkému schválení další pomoci Ukrajině, kterou označil za životně důležitou. Cesta, která nebyla předem veřejně oznámena, skončila po několika hodinách odletem z Frankfurtu nad Mohanem.

Policie už dříve uvedla, že ukrajinský prezident navštívil kasárny v nedalekém Wiesbadenu, které využívá americká armáda. Ta odsud koordinuje vojenskou pomoc pro Ukrajinu, která od února 2022 vzdoruje ruské invazi. O Wiesbadenu německá média v minulosti psala také jako o místě, kde se část ukrajinských vojáků cvičila na západních zbrojních systémech.

Zelenskyj se ve Wiesbadenu setkal s americkým generálem Christopherem Cavolim, který je velitelem sil Severoatlantické aliance v Evropě a zároveň šéfem armády USA v Evropě. „Generál Cavoli a prezident Zelenskyj jednali o pokračující americké podpoře k naplnění nejnaléhavějších potřeb Ukrajiny,“ uvedlo velení amerických sil v Evropě. To rovněž poznamenalo, že hlava ukrajinského státu se sešla i s některými dalšími představiteli pěti desítek zemí, které Ukrajinu podporují.

„Znovu jsem se přesvědčil o výjimečné kvalitě americké vojenské pomoci Ukrajině. Nezbytně ji potřebujeme pro vítězství!“ napsal Zelenskyj na X. „Očekáváme, že Kongres USA brzy učiní zásadní rozhodnutí pokračovat v životně důležité podpoře Ukrajiny,“ dodal.

V úterý jednal Zelenskyj s představiteli amerického Kongresu a také s prezidentem USA Joem Bidenem. Před zákonodárci zdůraznil, jak významná pro jeho zemi americká pomoc je. Vyčlenění dalších desítek miliard dolarů pro Ukrajinu aktuálně blokují republikáni, kteří požadují současné zpřísnění americké imigrační politiky.

Policie po Zelenského příletu varovala, že kvůli průjezdu prezidentovy kolony a dalším bezpečnostním opatřením může docházet ke krátkodobým uzavírkám a omezením v celém regionu Rýn-Mohan, což je metropolitní oblast Frankfurtu nad Mohanem.

  Komise s europoslanci českou reakci na audit o střetu zájmů neřešila. Podrobnosti má přiblížit v pátek

Zelenskyj navštívil Německo letos v květnu, kdy se setkal se spolkovým kancléřem Olafem Scholzem. Ten Ukrajině slíbil další pomoc včetně zbrojních dodávek, a to dokud to bude nutné.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com