Fiala: S lékaři se budu snažit situaci odblokovat, limit jsou ale finance

Na čtvrteční schůzce se zástupci nespokojených lékařů se bude premiér Petr Fiala (ODS) snažit situaci odblokovat. Řekl to po dnešním jednání vlády. Lékaři chtějí snížit přesčasovou práci a zachovat stávající odměňování, na podporu požadavku v prosinci vypověděli přesčasy. Fiala vidí jako problém spojení rychle a relativně jednoduše řešitelných požadavků, například na vzdělávání či změny zákoníku práce, a dlouho neřešených problémů českého zdravotnictví.

„Budu hledat všechny cesty, které povedou k tomu, abychom mohli dosáhnout dohody,“ řekl novinářům premiér. V některých věcech, které lékaři žádali, je podle něj velký posun. „Také jsme přistoupili k novelizaci zákoníku práce, abychom vrátili stav, který byl,“ doplnil. Nespokojenost lékařů začala letos v létě s novelou zákoníku, která objem možné dobrovolné přesčasové práce zdvojnásobila. Novela, kterou ve čtvrtek začne projednávat Sněmovna, by měla ustanovení v zákoníku od roku 2024 vrátit zpět na 416 hodin.

„Pak jsou tu další nevyřešené otázky, které si zítra pokusíme pojmenovat a posunout dopředu,“ dodal Fiala. Některé věci ale podle něj v krátkém čase vyřešit zřejmě nepůjdou. „Jsou to problémy, které se vrší a kterými se nikdo nezabýval. A my bychom měli teď všechno naráz posunout k lepšímu výsledku,“ dodal.

Limity jsou podle něj například v objemu dostupných peněz. „To, že před námi je vážná diskuse o tom, jak rozvíjet zdravotní systém tak, aby byl udržitelný, je pravda,“ řekl Fiala. Jeho cílem je dosáhnout takového výsledku, aby nebyla žádným způsobem narušena kvalita a dostupnost zdravotní péče.

Sekce mladých lékařů, která prosincový protest organizuje, dnes uvedla, že v řadě nemocnic budou v prosinci kvůli nedostatku pracovníků uzavřená některá lůžka, očekávají také delší čekací lhůty na akutních příjmových ambulancích. Ukazovali i příklady regionálních nemocnic, které některá oddělení úplně zavřou. Akutní péče by podle komory měla být zajištěná, odložená ale bude většina plánované péče kromě onkologických operací. Podle vedení nemocnic je prosinec měsícem, kdy je nemocniční péče potřeba nejméně z celého roku. Vyšetření a operace se na druhou polovinu měsíce stejně většinou neplánují.

  Šíření covidu dál mírně zpomaluje, méně je i hospitalizovaných

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com