MZV: Lipavský s Lavrovem večeřet nebude, ruský ministr nebyl pozván

Na dnešní večeři před zasedáním ministrů zahraničí Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) není pozván ruský ministr Sergeje Lavrov. Informace, že s ním bude večeřet český ministr Jan Lipavský (Piráti), je tudíž nepravdivá, sdělil ČTK mluvčí ministerstva zahraničí Daniel Drake. Jednání v závěru tohoto týdne se kvůli přítomnosti ruského ministra nezúčastní Ukrajina, kterou Rusko loni vojensky napadlo, či trojice pobaltských zemí.

Cestu české delegace na jednání, kterého se účastní Lavrov, kritizoval dnes na síti X například šéf zahraničního výboru Sněmovny Marek Ženíšek (TOP 09) či poslanec stejné vládní strany Ondřej Kolář. „Dnešní večeře před zasedáním OBSE se ruský ministr neúčastní, nebyl ani pozván. Informace o tom, že ministr Lipavský jede večeřet s Lavrovem, je tudíž nepravdivá,“ uvedl Drake.

Lipavský v úterý novinářům řekl, že se do Skopje chystá odcestovat. „Uvidíme, jak se bude jednání vyvíjet, je to celé živé a řeší se to na poslední chvíli,“ uvedl. Nechce být účasten čehokoliv, co by mohlo dát legitimitu ruské válce proti Ukrajině, zdůraznil. „Koná se tam celá řada aktivit na okraj, například večeře, které bych se rád zúčastnil,“ zmínil dnešní akci.

OBSE má se svými 57 členskými státy za cíl předcházet konfliktům a posilovat demokracii. Jde o jediné regionální bezpečnostní fórum, na němž se představitelé zemí NATO a USA pravidelně setkávají se zástupci Ruska. Česká vláda před měsícem schválila dar 2,5 milionu korun ve prospěch OBSE. Rozhodla tak i kvůli tomu, že Rusko podle kabinetu opakovaně blokuje rozhodnutí klíčová pro standardní chod OBSE, což organizaci dohnalo do rozpočtového provizoria.

Jednání se kvůli přítomnosti Lavrova nezúčastní Ukrajina, konferenci hodlá bojkotovat také trojice pobaltských zemí, uvedla agentura AFP. „Stojí před námi otázka, jak zachovat OBSE jako existující a funkční organizaci, má 57 členů včetně Ruské federace,“ uvedl Lipavský. Neočekává, že by na akci s Lavrovem jakkoliv komunikoval.

  Zelenskyj: Ukrajina chce ukázat výsledky protiofenzivy ještě před summitem

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com