Kontroly u obilí a masa z Ukrajiny nenašly nevyhovující vzorek

Kontroly českých dozorových úřadů u obilí, masa nebo vajec z Ukrajiny neobjevily nevyhovující vzorek. Není důvod, aby Česko zakazovalo dovoz těchto produktů, jako to udělalo Polsko, Slovensko a další země. Novinářům to dnes řekl ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) spolu s řediteli Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy a Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského. Kontroluje se i import z Polska, Slovenska nebo Maďarska.

Nekula zopakoval, že u každého vzorku dovezených potravin se dělá rozbor na přítomnost více než 400 zbytků účinných látek. Jde především o testy na přítomnost mykotoxinů nebo zbytků pesticidů, u všech vzorků se testuje i to, zda neobsahují těžké kovy jako olovo nebo kadmium.

Ministerstvo zemědělství uvedlo, že intenzivní kontroly budou pokračovat. Mají se zaměřit i na mlýnské výrobky. Podle Nekuly se u každého vzorku dělá rozbor na přítomnost více než 400 zbytků účinných látek. Jde především o testy na přítomnost mykotoxinů nebo reziduí pesticidů, u všech vzorků se testuje i to, zda neobsahují těžké kovy jako olovo nebo kadmium.

Nekula také upozornil na to, že ČR je v produkci obilovin plně soběstačná, velkou část produkce i vyváží. Loni uvedl, že se v Česku vypěstuje 160 procent domácí potřeby obilí, u pšenice je to dvojnásobek.

ČTK

  Policie odložila úmrtí tří lidí ve Lhotě, šlo o nešťastnou náhodu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com