Pondělní jednání české a izraelské vlády kvůli situaci v Izraeli nebude

Plánované společné jednání české a izraelské vlády se v pondělí v Praze kvůli nynější situaci v Izraeli neuskuteční, sdělil dnes ČTK mluvčí českého kabinetu Václav Smolka. Palestinští ozbrojenci z Pásma Gazy ráno zahájili rozsáhlý útok na Izrael, k němuž se přihlásilo radikální hnutí Hamás. Izraelská armáda oznámila, že je ve válce.

Premiér Petr Fiala (ODS) už předtím uvedl, že odsuzuje teroristické útoky na Izrael. Česká republika podle něj vždy stála a bude stát za Izraelem v jeho úsilí žít v míru a bezpečí, napsal na síti X.

„Mezivládní jednání mezi českou a izraelskou vládou, které se mělo odehrát v pondělí 9. října v Praze, se kvůli teroristickým útokům proti Izraeli a následnému vyhlášení válečného stavu v zemi neuskuteční,“ oznámil dnes dopoledne Smolka.

Fiala odsoudil útoky Palestinců na Izrael. Česko stojí za Izraelem, uvedl

Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl, že odsuzuje teroristické útoky na Izrael, které dnes ráno podnikli Palestinci. Česká republika podle něj vždy stála a bude stát za Izraelem v jeho úsilí žít v míru a bezpečí, napsal na síti X. Palestinští ozbrojenci z Pásma Gazy ráno zahájili rozsáhlý útok na Izrael, k němuž se přihlásilo radikální hnutí Hamás.

„Odsuzuji teroristické útoky na Izrael. Myslím na nevinné oběti násilí a přeji izraelským přátelům co nejrychlejší zvládnutí situace a naplnění jejich ambicí žít v míru a bezpečí. Česká republika v tomto úsilí vždy plně stála a bude stát za Izraelem,“ uvedl český premiér.

Šéf sněmovního zahraničního výboru Marek Ženíšek (TOP 09) na dnešní útoky palestinských ozbrojenců reagoval slovy, že Hamas jsou teroristé a tak je třeba se k nim chovat.

Vůdce ozbrojeného křídla palestinského radikálního hnutí Hamás Muhammad Díf dnes oznámil, že skupina zahájila vojenskou operaci proti Izraeli. Vyzval všechny Palestince, jakož i ozbrojence v sousedním Libanonu, aby se do bojů zapojili, Palestinci vypálili nejméně desítky raket, což si zatím vyžádalo jeden život a 15 zraněných. Do Izraele vyslali komanda, která se střetávají s policisty a vojáky. Izraelská armáda oznámila, že je ve válečném stavu a bude se bránit.

  Dostálová: Na projekty kritizované v auditu bylo Agrofertu proplaceno 3,1 mil.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com