Dělal Babišovi pucfleka a za to se stal velvyslancem, rozčílil se Kalousek. Česku někdy hořko sloužit

ct24.ceskatelevize.cz/

Miroslav Kalousek (TOP 09) si vzpomněl na bývalého šéfa ministerstva zdravotnictví Adama Vojtěcha, který se v době pandemie za vlády předsedy hnutí ANO Andreje Babiše dostal do čela rezortu hned dvakrát. Dnes je českým velvyslancem ve Finsku a pro kariérní diplomaty to podle exministra financí musí být velice demotivující.

Adam Vojtěch se po fiasku v čele ministerstva zdravotnictví v době covidu za vlády předsedy hnutí ANO Andreje Babiše z politiky stáhl a momentálně působí v Helsinkách jako český velvyslanec ve Finsku. Do pozice nastoupil těsně před zahájením ruské agrese na Ukrajině.

Vojtěch nedávno poskytl rozhovor, ve kterém mimo jiné hovořil o tom, jak se Finsko za dva roky jeho působení ve funkci v důsledku války proměnilo, a o tom, jak důležitá jsou pro zemi a celou tamější společnost témata bezpečnosti a obrany země. Na rozdíl od jiných evropských zemí zrušení povinné vojenské služby ve Finsku nepřichází v úvahu. „Tam to zůstává, naopak se otevřela diskuze, že by se služba měla rozšířit na ženy, což dnes funguje spíš na dobrovolné bázi,“ vysvětlil Vojtěch.

Miroslav Kalousek má o nové funkci Vojtěcha jasno. Bývalý ministr financí je toho názoru, že si svůj post vysloužil zkrátka jen tím, že dělal „pucfleka“ Andreji Babišovi. „Jak velká to musí být demotivace pro profesní kariérní diplomaty, kteří se snaží, učí, postupují, a když už by mohli být velvyslanci, předběhne je mládenec, který si to vysloužil jen za to, že dělal Babišovi pucfleka?“ rozčílil se a dodal, že tomuto státu je někdy hořko sloužit.

Pro Vojtěcha je politika uzavřenou kapitolou. Není již členem hnutí ANO a ani s ním momentálně podle svých slov nejedná o potenciální kandidatuře do poslanecké sněmovny v nadcházejících volbách. „Teď se soustředím na to, kde jsem, zastupuji Českou republiku ve Finsku, to je moje práce. Tato práce mě naplňuje, vidím v ní smysl, ale co bude dál, to se uvidí,“ uvedl Vojtěch.

  Jednání o konsolidačním balíčku se posunula, ale nejsou u konce

Zdroj: Forum24

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com