Prigožin připravoval v Moldavsku státní převrat, řekla prezidentka Maia Sandu. Rusko zařídilo i úplatky

Moldavská prezidentka Maia Sandu prohlásila, že zakladatel ruské soukromé vojenské společnosti Wagner Jevgenij Prigožin, připravoval v zemi státní převrat s cílem svrhnout současnou vládu.

Sandu v rozhovoru pro deník Financial Times, který byl zveřejněn v pátek také řekla, že Moskva pokračuje v pokusech o destabilizaci země, zejména zasíláním peněz na uplácení voličů v nadcházejících listopadových komunálních volbách.

„Podle informací, které máme, to byl plán připravený (Prigožinovým) týmem,“ uvedla Sanduová s odkazem na údajný puč. Podle ní chtěli wagnerovci dosáhnout toho, aby protivládní protesty, které se v zemi pravidelně konají od loňského roku, přerostly v násilné střety. „Situace je skutečně velmi vážná a my se musíme bránit,“ dodala.

„Rusko se chystá zvýšit tlak na Moldavsko,“ sdělila dále. „Pokusilo se o to prostřednictvím energetického sektoru a neuspělo. Pokusili se svrhnout vládu a neuspěli. Nyní se snaží masivně zasahovat do našich voleb pomocí velkých peněz.“

Moldavské zpravodajské služby podle jejích slov odhalily nejméně 20 milionů eur z ruských fondů, které se dostaly do země, a naznačila, že skutečná částka je vyšší.
Řekla, že moldavští občané vstoupili do země s „bankovními kartami vydanými v Dubaji“ a „prostě rozdali tisíce karet, bankovních karet lidem, které chtěli uplatit“.

„Bankovní karty se používají místo kufrů nebo tašek s hotovostí,“ řekla novinářům Veronica Dragalinová, vedoucí moldavské protikorupční prokuratury. „Mluvíme o praní špinavých peněz, což je mnohem závažnější trestný čin.“

Zdroj: Forum24

  Moskva přiznala 63 zabitých v Makijivce, dle Kyjeva jsou jich stovky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com