Děkan Ševčík porušil kodex. Rozhodla o tom celouniverzitní etická komise VŠE

Podle Etické komise Vysoké školy ekonomické (VŠE) bylo chování děkana Národohospodářské fakulty Miroslava Ševčíka v rozporu s Etickým kodexem školy. O rozhodnutí informoval server Seznam Zprávy. Odůvodnění budou členové komise zpracovávat v následujících dnech.

Přestože se Etická komise Národohospodářské fakulty, v jejíž čele sám Ševčík stojí, rozhodla děkana zastat, celouniverzitní komise dospěla k závěru, že svými kauzami v uplynulém roce etický kodex školy porušil. Rektor VŠE Petr Dvořák tak získal důležitou oporu pro Ševčíkovo odvolání. Děkana se dříve zastal kromě fakultní Etické komise i Akademický senát Národohospodářské fakulty. Oba dva orgány jsou složeny z lidí, kteří jsou mu dlouhodobě loajální.

„Etická komise VŠE shledala, že projednávané působení Miroslava Ševčíka, děkana Národohospodářské fakulty VŠE v Praze, ve veřejném prostoru České republiky je v rozporu s Etickým kodexem VŠE, který bezprostředně souvisí s morálními hodnotami a morální odpovědností členů akademické obce a rovněž i rolí a společenským postavením vysokoškolského učitele a funkcionáře veřejné vysoké školy,“ stojí ve zprávě Etické komise VŠE, které bylo předáno vedení školy. Mluvčí univerzity Kateřina Pelouchová uvedla, že na jednání byli přítomni rektor Dvořák i děkan Ševčík. „Usnesení Etické komise včetně zdůvodnění bude zveřejněno v souladu s Jednacím řádem Etické komise VŠE,“ dodala.

Ševčík si stojí za tím, že etický kodex neporušil. Obhajuje se tím, že aktivity a jednání, které je mu vedením školy vytýkáno, činil dle zákonů, ve svém volném čase a mimo výkon pracovního poměru na VŠE. „O tom, že bylo přijaté nějaké rozhodnutí Etické komise VŠE, nemám žádnou hodnověrnou zprávu. Pouze konstatuji, že když jsem ze zasedání etické komise VŠE odcházel, byla schůze předsedkyní komise paní Andreisovou ukončena. A to i přesto, že mně nebylo umožněno vyjádřit se ke všem skutečnostem, které rektor ve svém podání uváděl. Paní Andreisová prostě najednou vyhlásila konec jednání. Zápis z jednání jsem nedostal,“ okomentoval Ševčík.

  MF DNES: Kancléř Mynář si na Hradě za deset let vydělal přes 17 milionů

Rektor Dvořák požadoval Ševčíkovo odstoupení již v březnu, když jeho kontroverzní chování vyústilo při účasti na protivládním protestu, při kterém se skupina demonstrantů snažila strhnout ukrajinskou vlajku z budovy Národního muzea. Ševčík to odmítl s tím, že byl tehdy na Václavském náměstí náhodou. Dvořák se vyjádřil, že je připraven využít pravomoci k odvolání děkana z vlastního podnětu – se souhlasem „velkého“ Akademického senátu VŠE a aby případ posoudila celouniverzitní etická komise požadoval.

Zdroj: Forum24

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com