Z eurokandidátky Spolu odstoupil na žádost ODS a TOP 09 Hayato Okamura

Kandidátka Spolu do červnových evropských voleb není opět kompletní. Kvůli dohodě mezi ODS, lidovci a TOP 09, že nebudou na zadních místech výrazné osobnosti, odstoupil od kandidatury poslanec KDU-ČSL Hayato Okamura. Oznámil to na sociální síti X. Uvedl také, že tak učinil po požadavku občanských demokratů a TOP 09. Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka ČTK sdělil, že společným cílem stran koalice je, aby společně volby do EP vyhrály a zároveň obhájily současné mandáty. Lidovci mají dva europoslance, TOP 09 také dva a ODS čtyři. „Pro nás je důležité tuto obhajobu zvládnout tak, aby nedošlo k rozkolísání těchto poměrů,“ uvedl.

Pražský poslanec lidovců Hayato Okamura měl podle dosud neschválené kandidátky Spolu jít do voleb z 25. místa. Mluvčí lidovců Simon Dytrych ČTK řekl, že není jasné, kdy bude strana chybějící nominaci doplňovat.

Lidovci vybírali kandidáty do evropských voleb už loni v květnu, protože od té doby tři na nominaci rezignovali, jednoho z nich nahradil Okamura. „Po primárních volbách, které v KDU-ČSL proběhly, a při prvním sestavení společné kandidátky Spolu na ní nebyli všichni lidé, kteří primárkami KDU-ČSL prošli, včetně Hayata Okamury. Až v průběhu závěru loňského roku při odstoupení dvou lidoveckých kandidátů došlo k posunu, díky kterému se Hayato Okamura již na společné kandidátce Spolu objevil,“ uvedl Jurečka.

„Dělám to proto, abych tímto svým krokem podpořil soudržnost a sílu celé koalice Spolu. Tu stále vnímám jako reálnou a kvalitní alternativu pro naši zemi k populistické a extremistické politice ANO a SPD,“ uvedl Okamura na sociální síti X. Doplnil, že tak vyhoví požadavku ODS a TOP 09 a že koalici Spolu bude do evropských i dalších letošních voleb v předvolebních kampaních s přesvědčením podporovat.

Lidovci o poslední uvolněné nominaci na společnou kandidátku koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) rozhodovali v polovině února. Už v minulých týdnech potvrdily své nominace ODS i TOP 09. Termín, ve kterém koalice celou kandidátku představí, zatím nebyl podle informací ČTK stanoven. Čelo kandidátky mají podle dohod obsadit dosavadní europoslanci v daném pořadí Alexandr Vondra (ODS), Veronika Vrecionová (ODS), Luděk Niedermayer (TOP 09), Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL). Z pátého místa kandidátky Spolu má podle listiny schválené občanskými demokraty jít do voleb analytik evropské legislativy z institutu Pravý břeh Ondřej Krutílek. Šesté místo má obsadit za TOP 09 poslanec Ondřej Kolář, sedmé bude patřit lidoveckém náměstkovi jihočeského hejtmana Františkovi Talíři, osmé řediteli kabinetu ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) Filipovi Bendovi. Z devátého místa kandidátky Spolu chce obhajovat mandát europoslankyně KDU-ČSL Michaela Šojdrová. Desáté místo má připadnout TOP 09 a náměstkovi hradecké primátorky a poradci ministra obchodu Lukáši Řádkovi.

  Právo bránit sebe i jiné se zbraní bude v Česku ústavně zakotveno

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com