Soud v Liberci poslal do vazby dva obviněné v kauze spojené s radnicí

Okresní soud v Liberci dnes uvalil vazbu na dva obviněné v korupční kauze spojené s radnicí krajského města. Jde o vedoucího odboru správy veřejného majetku libereckého magistrátu Lukáše Hýbnera a spolumajitele liberecké firmy Investing CZ Josefa Nadrchala, kteří jsou stíháni kvůli zadávání veřejných zakázek na opravy komunikací v Liberci a Smržovce. V případu rozděleném na tři části bylo zatím obviněno sedm lidí, zbývajících pět policie dál vyšetřuje na svobodě. Mezi nimi je i náměstek libereckého primátora Petr Židek (ODS). Kvůli třetí větvi případu byl podat na policii vysvětlení také liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj), bližší informace kvůli mlčenlivosti novinářům neřekl.

Okresní státní zastupitelství v Liberci navrhlo vazbu pro dva obviněné z obavy, že by mohli působit na dosud nevyslechnuté svědky nebo spoluobviněné nebo jinak mařit vyšetřování. Soud dnes odpoledne návrhu vyhověl. Jeden z obviněných si proti vzetí do vazby podal stížnost, o níž bude rozhodovat krajský soud, řekla po jednání soudu dozorující státní zástupkyně Martina Dědková.

Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) v úterý zasahovali ve dvou budovách liberecké radnice a v soukromém S toweru, který vlastní stavební firma Syner Group. Šest lidí včetně dvou vazebně stíhaných bylo obviněno v souvislosti se zadáváním veřejných zakázek na opravy komunikací hlavně v Liberci. Náměstka primátora Židka se týká druhá část kauzy, kvůli podezření z přijetí úplatku a zneužití pravomoci úřední osoby mu hrozí až 12 let vězení. Státní zastupitelství už dříve naznačilo, že v této části kauzy šetří možnou trestnou činnost korupčního charakteru spojenou se zneužitím veřejné funkce k získání prospěchu či informační výhody pro jiné subjekty v souvislosti s majetkovými operacemi liberecké radnice.

Podle náměstkyně ústecké krajské státní zástupkyně Kateřiny Doušové se nedá vyloučit, že trestní stíhání bude rozšířeno o další osoby. Zároveň potvrdila informace některých médií, že aktuálně jde o jednu osobu, které hodlají policisté předat usnesení o zahájení trestního stíhání. „Předpokládáme, že bude doručeno v nejbližších dnech,“ dodala.

  Zástupci čtyř stran vyzvali Babiše, aby v EU podpořil plán obnovy

Podle médií policie zatím nemohla doručit usnesení o zahájení trestního stíhání šéfovi liberecké stavební firmy Syner Group a prezidentovi hokejového klubu Bílí Tygři Liberec Petru Syrovátkovi. Firma v dnešním prohlášení uvedla, že od úterní policejní razie společnost Syner Group i Syrovátko poskytují vyšetřovatelům požadovanou součinnost a odmítla informace, že se Syrovátko skrývá. „Petr Syrovátko je na zahraniční cestě a po celou dobu je s příslušnými orgány vyšetřování v kontaktu. V co nejkratším termínu se vrátí do ČR, aby byl nápomocen vyšetřování celé záležitosti, o jeho návratu je Policie ČR průběžně informována,“ dodala firma.

Židek v dnešním sdělení pro média napsal, že pokračuje v práci náměstka a kvůli mlčenlivosti a vyšetřování nemůže jakékoliv dotazy ohledně policejního zásahu komentovat.

Třetí část případu spojené s radnicí v Liberci se týká Libereckého kraje, kriminalisté podle regionálního serveru Náš Liberec prošetřují podezření z korupce ohledně plánované výstavby krajské solární elektrárny v Ralsku na Českolipsku. Nikdo zatím v této větvi obviněný nebyl. Hejtman Půta dnes novinářům sdělil, že v úterý podal policii vysvětlení, poskytoval další součinnost a je vázán mlčenlivostí. Informace, že se vyšetřování týká elektrárny v Ralsku, Půta s odkazem na mlčenlivost nepotvrdil, ale ani nerozporoval. K projektu podle hejtmana aktuálně kraj vyhodnocuje předběžné tržní konzultace.

„Jsem přesvědčený, že jsem postupoval jako hejtman správně, že jsem dělal kroky, které byly ve prospěch Libereckého kraje, a nejsem si vědom toho, že bych se dopustil nějaké trestné činnosti. Předpokládám, že tím neporuším mlčenlivost, když řeknu, že jsem byl vyzván k vydání počítače a telefonu a policie potom upustila od provedení domovní prohlídky,“ dodal Půta.

Liberecký hejtman figuruje v korupční kauze spojené se dvěma projekty firmy Geotermální energie pro občany (GEPO) téměř za 100 milionů korun, kterou se soudy zabývají od roku 2018. Krajský soud sice v květnu 2020 všech 12 obžalovaných lidí včetně Půty a také čtyři firmy osvobodil, vrchní soud ale verdikt zrušil. Kauzu tak znovu projednává liberecký krajský soud. Metrostav, který je jednou z obžalovaných firem, uzavřel v lednu se státním zástupcem dohodu o vině a trestu, kde se firma přiznala k uplacení hejtmana. Půta to ale odmítá.

  Vláda posílá do sněmovny žádost o dalších 30 dnů nouzového stavu

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com