Lucemburský velkovévoda Henri přijal českého prezidenta Pavla

Lucemburský velkovévoda Henri s chotí Marií Teresou dnes ráno přijali ve Velkovévodském paláci českého prezidenta Petra Pavla s manželkou Evou. Oficiální ceremoniál, při kterém zazněly hymny obou států, předcházel úvodnímu Pavlovu jednání v rámci návštěvy, která potrvá do pátečního večera.

Pavla dnes čeká série politických jednání. Setká se také s premiérem Lukem Friedenem, předsedou Sněmovny Claudem Wiselerem nebo s Xavierem Bettelem, bývalým předsedou vlády a nyní vicepremiérem, ministrem zahraničních věcí a zahraničního obchodu a ministrem pro rozvojovou spolupráci a humanitární záležitosti.

Český prezident se také zúčastní vzpomínkového ceremoniálu a kladení věnců u Národního památníku lucemburské solidarity. Čeká jej také setkání s primátorkou Lucemburku Lydií Polferovou, s níž se odpoledne mimo jiné vydá na náměstí Jana Palacha, od jehož sebeupálení letos uplynulo 55 let. V roce 1969 Palach tímto radikálním způsobem protestoval proti politické a společenské situaci v Československu, které okupovaly armády Sovětského svazu a dalších komunistických zemí.

Pavel se také podívá k hrobce českého krále Jana Lucemburského. Vpodvečer ho čeká návštěva sídla satelitní telekomunikační sítě SES a také Centra provozu satelitů (Satellite Operations Centre). Večer se na počest prezidenta Pavla a jeho manželky uskuteční státní banket.

ČTK

  V Minsku soudí nositele Nobelovy ceny Bjaljackého

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com