Opozici se nepodařilo prosadit mimořádnou schůzi k migračnímu paktu EU

Opozici se dnes nepodařilo prosadit mimořádnou schůzi Sněmovny k migračnímu paktu Evropské unie. Koaliční většina neumožnila schválení programu mimořádné schůze, která se tak nekonala. Pro schválení programu hlasovalo 84 poslanců ANO a SPD, naproti tomu 95 koaličních poslanců hlasovalo proti. V předcházející debatě, která trvala více než pět hodin, mohli hovořit pouze řečníci s přednostním právem, řadoví poslanci vystoupit nemohli.

„Vy ohrožujete bezpečnost této země,“ vzkázala vládě v reakci na výsledek hlasování předsedkyně klubu ANO Alena Schillerová. „Buďte si jisti, že my vám pokoj nedáme,“ řekla. Hnutí ANO podle ní klidně svolá další mimořádnou schůzi.

Opozice vládu kritizovala, na její adresu zaznívaly výroky například o alibismu, nebo dokonce o zbabělosti. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN), který za vládu vystoupil, to ale odmítl. Opakovaně zdůrazňoval nutnost hledání společného řešení. Migrační pakt označil za posun správným směrem.

Na kompromisní podobě migračního paktu se 8. února dohodli vyjednavači Evropského parlamentu a členských zemí EU, čeští zástupci se hlasování zdrželi. Evropský parlament podle Rakušana zasáhl do původního návrhu způsoby, s nimiž česká vláda není spokojená.

Naproti tomu podle předsedy ANO Andreje Babiše migrační pakt pouze maskuje zavedení uprchlických kvót pro unijní země. Vláda Petra Fialy (ODS) jej podle Babiše připravila, ale nakonec nepodpořila jen kvůli strachu o výsledek vládních stran v červnových volbách do Evropského parlamentu. „Ano, budou přijaty kvóty,“ zdůraznil místopředseda Sněmovny Karel Havlíček (ANO). Vláda se podle něj stala bezpečnostní hrozbou ČR.

I to ale Rakušan odmítl a opakoval, že pakt neobsahuje povinnost české strany povinně přijímat migranty. „Hlavní požadavek, žádné povinné relokace, je dodržen,“ řekl Rakušan.

Předseda SPD Tomio Okamura označil pakt mimo jiné za zničení ČR do budoucna. Hnutí SPD chtělo mimo jiné zavázat vládu, aby k přijetí či nepřijetí paktu vyhlásila závazné celostátní referendum. Podle hnutí ANO měla Sněmovna důrazně vyzvat vládu, aby učinila kroky k nepřijetí paktu v Evropském parlamentu, který by měl o dohodě rozhodovat v dubnu. Protože Sněmovna neschválila program schůze, na hlasování o návrzích usnesení tak nepřišla řada.

  Čína kritizuje setkání Lipavského s Tibeťany, ČR se má vyvarovat výtržností

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com