V Českém Švýcarsku se objevují malá ohniska, která se dál nešíří

irozhlas.cz

V Českém Švýcarsku, kde před 18 dny vypukl ničivý požár lesního porostu, se stále objevují malá ohniska. Dál se nešíří, protože je hasiči nacházejí ve spálené půdě. Nejčastěji se vyskytují v okolí Pravčické brány a na západ od Bouřňáku. Dnes bude v terénu nasazeno 800 hasičů, pohybovat se budou asi na 60 hektarech. Novinářům to dnes řekla mluvčí hasičů Martina Götzová.

„V terénu jsme byli celou noc, kontrolovali jsme prostor požářiště. Důležitý je každodenní průzkum s drony, které jsou vybaveny termokamerou,“ řekla Götzová s tím, že právě díky přístrojům hasiči na menší ohniska narazili.

Velicí štáb dnes rozhodne, jestli správě národního parku předá další plochu. V pondělí správa převzala sektor čtyři situovaný nedaleko Janova. V úterý hasiči předali část sektoru číslo tři severozápadně od Vysoké Lípy. Evakuovaní obyvatelé Hřenska a jeho částí Mezné a Mezní Louky se domů zatím nevrátili.

V předaných oblastech jsou hlídky dobrovolných hasičů. Po předání celého požářiště bude v lokalitách hlídat nejméně pět jednotek současně, správa potřebuje nasmlouvat alespoň 15 jednotek, aby se mohli hasiči střídat. Původně se počítalo s nasazením dobrovolných hasičů z Ústeckého kraje, mluvčí správy parku Tomáš Salov v úterý uvedl, že jsou záchranáři často unavení zásahem. Správa kvůli tomu shání jednotky i ze vzdálenějších míst v Česku. Podle mluvčího by pomohlo, kdyby se obce jako zřizovatelé dobrovolných hasičů hlásily s nabídkami samy.

ČTK

  Učitelé nesouhlasí s návrhem změn v doučování, poradny jsou pro

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com