Pražská MHD bude v lednu jezdit podle omezených jízdních řádů

egion.rozhlas.cz

Cestující v pražské MHD musí až do konce ledna počítat s tím, že spoje pojedou v režimu tzv. poloprázdninových jízdních řádů, což bude znamenat prodloužení intervalů zejména ve špičce. Důvodem opatření, k němuž dopravce přistupuje počátkem roku pravidelně, je pokles cestujících. O změně informoval v pondělí mluvčí společnosti Ropid Filip Drápal.

„Ode dneška (pondělí) do konce ledna je mírně omezen provoz pražské MHD, a to asi o devět procent. Již mnoho let dochází s ohledem na obvyklý pokles využití PID na počátku roku k mírnému omezení nabídky spojů zejména ve špičkových obdobích,” uvedl Drápal.

V metru se prodlužují intervaly v ranní a odpolední špičce pracovního dne o deset až 30 sekund. Nejméně to je na lince C. Tramvaje mají ode dneška intervaly delší o jednu až dvě minuty, avšak pouze v odpolední špičce.

Autobusy na hlavních linkách mají ráno prodlouženy intervaly z šesti na 7,5 minuty a odpoledne ze 7,5 na 10 minut. Na tzv. doplňkových linkách to je ráno z 12 na 15 minut a odpoledne z 15 na 20 minut.

Vliv na MHD má pandemie covidu-19, kdy ji využívá oproti běžnému stavu o 30 procent lidí méně. Pokud se pandemická situace zlepší, vrátí se veřejná doprava do běžného provozu od pondělí 31. ledna 2022.

Lednové omezení je podle Drápala naplánováno také s ohledem na zvýšené nasazení zaměstnanců jednotlivých dopravců v závěru roku 2021, a to kvůli nemocnosti a počtu karantén.

V minulosti byl počátkem roku omezen provoz MHD i kvůli nedostatku řidičů.

Změny jmen zastávek i autobus na D1

Změny se týkají také několika příměstských linek. Autobus číslo 385 je nově expresní a mezi Opatovem a Průhonicemi pojede po D1.

V hlavním městě se změnily názvy některých zastávek. Například zastávka Cibulka se nově jmenuje Nádraží Cibulka a Netušilská nově nese název Blatov-sever.

Již od soboty 1. ledna 2022 platí změny v Kladně, kde nová linka 565 do Slaného nahradila linku 609, která jede pouze po území Kladna.

Linky číslo 612 a 620 se vrátily do centra Kladna a opět jedou přes Gymnasium a Náměstí Svobody. V Kutné Hoře je na lince 801 vyčleněna část spojů do Bernardova.

Zdroj: https://www.novinky.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com