Zemřel ekolog ze severu Čech Petr Pakosta, držitel Vavrouškovy ceny

Ve věku 84 let zemřel v pátek ekolog a bývalý místostarosta města Hora svaté Kateřiny v Krušných horách Petr Pakosta. Před osmi lety obdržel Cenu Josefa Vavrouška za celoživotní ochranu životního prostředí v Severočeské hnědouhelné pánvi i záchranu zámku Jezeří. O úmrtí Pakosty dnes ČTK informoval jeho syn Lukáš.

„Rozloučení bude v kruhu rodinném. „Rozloučení“ s veřejností plánujeme na jeho narozeniny v příštím roce,“ uvedl Lukáš Pakosta. Jeho otec se narodil 3. března 1938.

Pakosta patří k zakládajícím členům Ekofóra pánevní oblasti Severočeského kraje z konce 80. let minulého století, jež už za komunismu upozorňovalo na devastující důsledky povrchové těžby uhlí. Založil Spolek pro záchranu (a později obnovu) zámku Jezeří a byl aktivním ochráncem osídlení, přírody i krajiny Krušných hor. Původním povoláním horník psal Pakosta články a publikace o problematice těžby uhlí a energetice v kraji a spolupracoval při přípravě podkladů pro stanovení územních ekologických limitů těžby českou vládou v roce 1991.

ČTK

  Hamáček: Šéfa BIS má podle Babiše vybrat příští vláda

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com