V Praze začalo jednání předsedů parlamentů zemí V4 a Ukrajiny

Do pražského Lichtenštejnského paláce se sjeli předsedové parlamentů zemí Visegrádské skupiny (V4 – ČR, Slovensko, Polsko, Maďarsko), společně by měli jednat o energetice či migrační politice. Tématem schůzky je také ruská agrese na Ukrajině, na část je přizván i předseda ukrajinského Parlamentu Ruslan Stefančuk. Šéfové parlamentních komor se scházejí dva dny po premiérském summitu V4, po jednání je v plánu vyjádření pro média.

Stefančuk se již ve středu večer sešel s předsedy české Sněmovny a Senátu Markétou Pekarovou Adamovou (TOP 09) a Milošem Vystrčilem (ODS), diskutovali o pokračující podpoře Ukrajiny. Pekarová Adamová následně uvedla, že ukrajinského předsedu pozvali mimo jiné proto, aby některým politikům připomněli, že brutální agresi na Ukrajině rozpoutalo Rusko, jehož zločinný režim je zodpovědný za smrt mnoha tisíců nevinných lidí.

Do Prahy kromě Stefančuka dorazil také předseda polského Sejmu Szymon Holownia, předsedkyně polského Senátu Malgorzata Kidawová-Blońská, místopředseda maďarského Národního shromáždění Csaba Hende a předseda slovenské Národní rady Peter Pellegrini. Ve středu měli na programu večeři ve Valdštejnském paláci v Praze.

Česko visegrádské čtyřce předsedá od poloviny minulého roku. V úterý se v Praze konal sledovaný summit premiérů, před kterým například polský předseda vlády Donald Tusk prohlašoval, že ukáže, zda má spolupráce ve formátu V4 ještě smysl. Lídři čtveřice zemí po jednání uvedli, že přes rozdílné názory na příčiny války na Ukrajině i na způsoby jejího možného řešení se shodují na tom, že ruská agrese je hrubým porušením mezinárodního práva a napadená země potřebuje pomoc. V4 má podle nich roli hlavně u regionálních a společných témat jako zemědělství či energetika.

ČTK

  Hamáček označil volby za referendum o zvyšování daní

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com