Signatáři jaderné dohody chystají rezoluci vůči Íránu. Rusko varuje před dopadem na vyjednávání

forbes.com

Velká Británie, Německo a Francie chtějí tento týden předložit Radě guvernérů Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) rezoluci odsuzující Írán za pozastavení bleskových inspekcí jeho jaderných provozů. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na diplomatické zdroje. Země se rezoluci chystají předestřít navzdory varování Ruska, že se tím zhorší pozice pro vyjednávání o návratu Teheránu k jaderné dohodě.

Rezoluce má být předložena na pravidelném zasedání Rady guvernérů MAAE. Hlasovat by se o ní mělo v pátek. Německo, Francie a Británie v ní „vyjadřují vážné znepokojení“ ohledně omezené spolupráce Teheránu s MAAE a „vyzývají Írán, aby okamžitě obnovil“ inspekční program.

Podle agentury Reuters není jasné, jak velkou podporu rezoluce dostane. Proti bude zřejmě Rusko a Čína, podle nichž se zhorší možnost návratu Íránu k úmluvě z roku 2015. Tu přestal Teherán dodržovat poté, co od ní v roce 2018 odstoupily Spojené státy. Francie, Velká Británie a Německo se od té doby snažily dohodu udržet při životě.

Írán uzavřel dohodu s Francií, USA, Velkou Británií, Ruskem, Čínou a Německem a zavázal se v ní omezit své jaderné aktivity výměnou za zrušení sankcí. Spojené státy smlouvu podepsaly za prezidenta Baracka Obamy, jeho nástupce Donald Trump od ní ale odstoupil. Nový americký prezident Joe Biden uvedl, že by se mohly Spojené státy k dohodě vrátit.

V neděli americký list The Wall Street Journal (WSJ) napsal, že Írán odmítl nabídku Evropské unie na přímé rozhovory se Spojenými státy. Íránci požadují záruku, že USA po ukončení jednání zruší část sankcí. Washington se ale odmítá k čemukoliv dopředu zavazovat.

Zdroj: https://ct24.ceskatelevize.cz

  Novou polskou vládu sestaví Tusk, rozhodli poslanci

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com