Zákazy vycházení a plošná testování. Evropské země přivrzují

Vývoj dění ve světě v souvislosti s koronavirem sledujeme online.

Co byste měli vědět?

– Začíná první kolo plošného testování ve čtyřech okresech na severním a východním Slovensku, kde je šíření koronaviru nejhorší. Druhé kolo plošného testování se uskuteční následující týden. Podle prohlášení slovenského premiéra Igora Matoviče je účast na testování dobrovolná.

– Některé evropské regiony zavádějí omezení pohybu v noci. Zákaz vycházení od 21:00 na 06:00, který platí od minulého týdne v Paříži a osmi dalších velkých městech, se ve Francii rozšiřuje na nové oblasti. Zákaz nočního vycházení nově platí také v italských regionech Lazio a Kampánie a rovněž v Římě a Neapoli, od čtvrtka je už zaveden v Milánu a Lombardii.

– Výrazně omezí volný pohyb lidí i Slovensko, a to od soboty 24. října do neděle 1. listopadu. Až na výjimky prakticky zavede zákaz vycházení.

– Americký úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) schválil remdesivir jako první lék pro léčbu covid-19.


Covid jako téma voleb v USA. Dle Trumpa je konec pandemie „za rohem“

Koronavirus byl jedním z hlavních témat poslední předvolební debaty mezi Donaldem Trumpem a Joe Bidenem. Oba kandidáti se k pandemii staví zcela odlišně – Trump nadále bagatelizoval závažnost krize v oblasti veřejného zdraví, bránil sám sebe a předpovídal, že vakcína je na spadnutí, přestože jeho vlastní odborníci na veřejné zdraví uvedli, že pro americkou veřejnost pravděpodobně nebude široce dostupná až do příštího léta. „Beru plnou odpovědnost. Ale není to moje chyba, že to přišlo sem. Je to chyba Číny,“ řekl Trump. „Zmizí to. Jsme už blízko, je to za rohem,“ dodal. „Nemůžeme nechat tuto zemi zavřenou. Jedná se o obrovskou zemi s masivní ekonomikou. Může přijít deprese, alkohol, drogy na úrovni, kterou nikdo nikdy předtím neviděl. Léčba nemůže být horší než samotný problém.“

  Europoslanci rozhodnou o novém sedmiletém rozpočtu EU

Oproti tomu Biden zahájil své slovo uznáním chmurného počtu obětí a varoval, že národ se musí připravit na „temnou zimu“. „220 000 úmrtí. Pokud nic jiného, tak slyšte toto. Kdokoli zodpovědný za takový počet úmrtí by neměl zůstat prezidentem Spojených států.“

Německo ohlásilo za den více než 11 000 nakažených a 49 mrtvých

Německo zaznamenalo za minulých 24 hodin 11 242 nových nakažených koronavirem, což je jenom o 45 méně než uplynulý den. Uvádí to statistika Institutu Roberta Kocha (RKI). Počet potvrzených nákaz v sousední zemi tak stoupl na 403 291.

Zhruba osmdesátimilionové Německo na začátku podzimu nemělo tak rychlý nástup nových případů jako jiné země, ale tento týden tam počet nakažených skokově stoupl z původních hodnot kolem 7600 na nynějších více než 11 000. Epidemiologové už upozornili, že se virus může v zemi začít šířit nekontrolovaně.

Remdesivir v USA byl schválen jako první lék pro léčbu covidu-19

Americký úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) schválil první lék na léčbu covidu-19. Remdesivir je antivirový lék podávaný intravenózně pacientům, u kterých je nutná hospitalizace. Lék, který kalifornská společnost Gilead Sciences nazývá Veklury, zkrátil dobu zotavení v průměru z 15 dnů na 10. Uvádí se tak ve velké studii vedené americkými národními instituty zdraví.

Pro nouzové použití byl schválený od jara a nyní je prvním lékem, který získal i úplné americké schválení pro léčbu covidu-19. Tento krok přichází navzdory kritičtější studii vydané Světovou zdravotnickou organizací minulý týden, podle které antivirotikum snížit úmrtí hospitalizovaných pacientů s covidem-19 nepomohlo. Podle některých lékařů studie WHO není vhodná kvůli použité metodice výzkumu.

Brazílie eviduje dalších 497 úmrtí s covidem-19

Brazílie za uplynulý den zaznamenala 497 úmrtí s nemocí covid-19 a dalších 33 862 nově nakažených. S odvoláním na údaje ministerstva zdravotnictví o tom informovala agentura Reuters. O den dříve Brazílie hlásila 566 úmrtí a přes 24 800 nově nakažených. Od začátku pandemie Brazílie zaznamenala už více než 5,3 milionu nakažených. S onemocněném covid-19 tam za stejnou dobu zemřelo 155 900 lidí.

  Eurovizi vyhrála italská rocková skupina Maneskin, pomohly jí hlasy diváků

V absolutních počtech nakažených je zhruba 210milionová Brazílie třetí koronavirem nejpostiženější zemí světa po Spojených státech a Indii. V počtu zemřelých je nejlidnatější jihoamerická země po USA druhá.

Některé evropské regiony zavádějí omezení pohybu v noci

Zákaz vycházení od 21:00 do 6:00, který platí od minulého týdne v Paříži a osmi dalších velkých městech, se ve Francii rozšiřuje na nové oblasti. Dotkne se tak 46 ze 67 milionů obyvatel země. Zákaz nočního vycházení nově platí také v italských regionech Lazio a Kampánie a rovněž v Římě a Neapoli; od čtvrtka je už zaveden v Miláně a Lombardii.

Nová omezení začíná uplatňovat Manchester, který je ode dneška zařazen do nejvyššího stupně epidemiologického nebezpečí. Wales zavádí na dva týdny celoplošnou karanténu. Celodenní omezení vycházení platí ode dneška v okresech Felgueiras, Lousada a Paços de Ferreira na severu Portugalska, kde žije zhruba 161 000 lidí.

Čeští pendleři do Bavorska budou potřebovat negativní test

V evropských zemích dnes začínají platit nová opatření, jež mají zpomalit šíření koronavirové pandemie. Podle informací ČTK z diplomatických zdrojů Bavorsko dnešním dnem začne uplatňovat požadavek, aby pendleři přijíždějící z rizikových oblastí, tedy i z Česka, předkládali negativní koronavirový test. Na první podstoupení takového testu budou mít ovšem sedm dní, poté ho budou muset opakovat jednou týdně.


Denní nárůst případů koronaviru v Evropě poprvé překonal 200 000

Počet nově potvrzených případů koronaviru v Evropě se za uplynulých deset dní více než zdvojnásobil. Ve čtvrtek denní nárůst nově infikovaných vůbec poprvé překonal hranici 200 000.

Ve středu byl v Česku zaznamenán nejvyšší počet úmrtí nakažených lidí za den, a to 108. Zároveň byl rekordní i počet potvrzených případů covidu-19 – téměř 15 000. Rekordní denní přírůstky nakažených ve čtvrtek hlásily také Itálie, Rakousko, Chorvatsko, Slovinsko či Bosna. Evropa jako region nyní podle Reuters dohromady hlásí vyšší denní nárůsty nakažených než Indie, Brazílie a USA dohromady. Evropské země však zároveň provádí mnohem více testů než při první vlně na jaře.

  V Chersonu se radovali z příjezdu prvního vlaku z Kyjeva od začátku války

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com