Vláda schválila strategii zadávání veřejných zakázek do roku 2028

Vláda dnes schválila strategii zadávání veřejných zakázek do roku 2028. Mezi cíle patří zajištění většího počtu soutěžících v zakázkách, aby díky větší konkurenci byly lepší dodané služby, řekl po jednání kabinetu ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti). Strategie by podle něj měla ovlivnit zadávání zakázek na státní, krajské i na obecní úrovni.

Bartoš upozornil na to, že Česko vydává ročně za všechny veřejné zakázky zhruba bilion korun, což odpovídá 15 procentům hrubého domácího produktu (HDP). „Usilujeme o to, aby veřejné nákupy byly rychlé, efektivní, transparentní,“ řekl ministr.

Strategie by podle Bartoše měla zohledňovat i dopady veřejných zakázek na životní prostředí či jejich udržitelnost. „Je třeba se dívat na tyto investice méně jako na zajištění běžného provozu, ale jako na strategické investice, které mají potenciál nabalit na sebe další zdroje a posouvat regiony,“ řekl. Podle něj otevření zakázek pro víc soutěžitelů umožní získat nižší cenu, kvalitnější služby nebo zelenější a inovativnější řešení.

Strategie se bude vztahovat na zakázky zadávané od letoška do konce roku 2028. Bartoš upozornil na to, že vypracování strategie je i součástí Národního plánu obnovy, v rámci kterého může Česko při splnění všech podmínek získat do roku 2026 přes 230 miliard korun z evropských peněz z Nástroje pro oživení a odolnost EU.

ČTK

  Podle Pavla jsou reformy penzí a daní nezbytné, je nutné je lidem vysvětlit

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com