Volné termíny pro očkování proti covidu-19 byly po hodině plné

seznamzpravy.cz

Kapacita zadaných termínů pro očkování proti covidu-19 je podle webu systému po více než hodině vyčerpaná, je ale možné se dál k očkování registrovat. Za první hodinu se registrovalo k očkování proti covidu-19 podle informací na twitteru Chytré karantény přes 44.000 lidí. Termín očkování si zarezervovalo 2000 z nich.

Rezervační web doporučuje další volnou kapacitu ověřit za několik dní, až budou další dodávky vakcín a očkovací místa doplní termíny. Lidé, kterým se dnes nepodařilo si hned volný termín zarezervovat, tak mohou učinit kdykoliv později pomocí PIN kódu 2, který jim přišel na mobilní telefon. Některá očkovací centra prozatím ani první termíny nevypsala, v systému dnes ráno bylo jen 47 center.

Začala registrace lidí starších 80 let na očkování proti covidu

Systém pro registraci lidí starších 80 let se spustil dnes v 08:00. Vykazuje problémy se zasíláním PIN kódů pomocí SMS, které přicházejí žadatelům i za více než deset minut, řeší se navýšení kapacit. Problémy jsou někdy také s rezervací termínů pro očkování na konkrétní místo. Podle dat Chytré karantény navštívilo web během prvních dvou minut 75.000 lidí. Asi 500 už vybírá termín, uvedla na twitteru v 08:19. Řeší se podle nich další navýšení kapacity. Dovolat se hned ráno nedalo ani na linku 1221, kde měli s registrací seniorům pomáhat.

V 08:35 čekalo na odeslání u mobilních operátorů 40.000 SMS zpráv s PIN kódem pro registraci. Za vteřinu jich odešlou 20, sdělili dále zástupci projektu Chytrá karanténa.

Po registraci systém nabízí zájemci o očkování v některých očkovacích centrech volné termíny pro vakcinaci. Center je v systému několik desítek. Některá, kam se může zájemce v registraci přihlásit, ale v rezervacích zatím dostupná nejsou.

  Stříž: Uzavření dohody o vině a trestu není kupčení se spravedlností

Očkování registrovaných lidí začne na různých místech ČR v různé dny, někde už o víkendu. Centra v současné době očkují zdravotníky nebo vysílají mobilní týmy do domovů pro seniory. Od neděle budou navíc první vakcinovaní dostávat po 21 dnech druhou dávku látky od firem Pfizer a BioNTech. Volná místa budou do registračního systému sama centra zadávat podle toho, jak budou přicházet další vakcíny.

Každý týden má přijít 70.000 dávek očkovací dávky od firem Pfizer/BioNTech a do konce ledna ještě zbývajících 11.600 dávek od firmy Moderna. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com